Kort nieuws Buitenland

Russische politie doet inval bij kritisch weekblad

Moskou, 2 sept. Russische politieagenten, van wie enkelen gewapend en gemaskerd, hebben vanochtend een inval gedaan bij het onafhankelijke weekblad de New Times, zo heeft de hoofdredacteur van het blad gemeld. De politie heeft volgens hem een onderzoek ingesteld naar het blad, maar onduidelijk is waar dat om draait. De New Times geldt als een van de belangrijke Russische onafhankelijke bladen en heeft in het verleden diverse corruptieschandalen aan het licht gebracht. In april werd de New Times wegens smaad voor de rechter gedaagd door de autoriteiten na een artikel over corruptie bij de gevreesde oproerpolitie, de OMON. (Reuters)

‘Bouterse hervat morgen zijn werk’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 sept. De Surinaamse president Desi Bouterse zal morgen na een ziekbed zijn werk weer hervatten. Dat heeft vice-president Robert Ameerali gisteren bekendgemaakt. De vorige maand geïnstalleerde Bouterse had voor een week zijn bevoegdheden aan Ameerali overgedragen. In Surinaamse en Nederlandse media varieerden speculaties over zijn ziekte van oververmoeidheid tot dengue (knokkelkoorts) en een hersenbloeding. Volgens Ameerali had Bouterse griep en heeft hij rust genomen. Op een filmpje dat Ameerali gisteren openbaar maakte, te zien op Starnieuws.com, is de herstellende Bouterse te zien. Vandaag houdt de president een persconferentie over zijn ziekte en staatsbezoeken aan Guyana en Venezuela volgende week.

Dourados verlamd door fraudezaak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 sept. De Zuid-Braziliaanse stad Dourados zit vrijwel zonder bestuur door een grote corruptieaffaire. De federale politie arresteerde deze week zeker 28 personen, onder wie burgemeester Ari Artuzi en zijn echtgenote, de loco-burgemeester, vier secretaresses, de wethouder van financiën en negen van de twaalf raadsleden. De arrestanten worden verdacht van het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van dure grond voor woningbouw.

Gijzeling Discovery Channel: 1 dode

Silver Spring, 2 sept. De Amerikaanse politie heeft gisteren een verwarde man doodgeschoten die enkele uren drie werknemers gijzelde in het hoofdkantoor van Discovery Channel nabij Washington. De dakloze activist James Lee (49) uit Californië beweerde dat de programma’s van de omroep bevolkingsgroei en milieuvervuiling stimuleerden. Na eerdere protestacties bij Discovery had hij een straatverbod gekregen dat twee weken geleden afliep. (AP)

Officieren Pakistan uit vliegtuig gehaald

Islamabad, 2 sept. Een negenkoppige delegatie van hoge Pakistaanse officieren heeft een bezoek aan het Amerikaanse militaire commandocentrum Centcom in Florida afgezegd uit onvrede over hun behandeling door Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. De groep, onder wie twee brigadegeneraals en een schout bij nacht van de marine, werd op het vliegveld van Washington uit een vliegtuig gehaald omdat een passagier bezorgd was over een uitlating van een groepslid. Volgens het Pakistaanse leger had de officier gezegd te hopen dat dit zijn laatste vlucht was. Daarmee doelde hij niet op een aanslag, maar wilde hij zeggen dat hij een zware dag gehad had, aldus het leger. (AP)

Adviseur Britse minister opgestapt

Door onze correspondent

Londen, 2 sept. Een adviseur van de Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft gisteren ontslag genomen na hardnekkige geruchten dat de twee een relatie zouden hebben. William Myers (25) deelde tijdens de verkiezingscampagne in mei van dit jaar enkele malen een hotelkamer met minister William Hague (49). Ook zou de minister hem een baan hebben gegeven op het ministerie, ondanks het feit dat de man daarvoor niet was opgeleid. Hague bevestigt dat de twee hotelkamers deelden, maar ontkent een affaire. In een zeer persoonlijke verklaring gaf hij aan dat de band met zijn echtgenote sterker dan ooit is na een aantal miskramen.