Internationaal kort

Corruptie bij grootste bank Afghanistan, Karzai moet ingrijpen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Afghaanse Centrale Bank heeft de controle overgenomen over de Kabul Bank, de grootste bank van Afghanistan, wegens aanwijzingen voor grootschalige corruptie. De interventie wordt gezien als de eerste substantiële stap van president Karzai in de strijd tegen corruptie. Hij nam de maatregel op aandringen van generaal David Petraeus, de Amerikaanse commandant van de internationale troepenmacht. Dat meldde The Washington Post. De Kabul Bank heeft een sleutelpositie in het Afghaanse financiële en economische stelsel. De overheid betaalt via de bank de salarissen van militairen, de politie en onderwijzers. Directeur Sherkhan Farnood en adjunct-directeur Khalilullah Frozi namen deze week gedwongen ontslag nadat Karzai had gedreigd hen te arresteren, schrijft de Amerikaanse krant. De leiding van de bank is nu in handen van een topbestuurder van de Centrale Bank, Masood Khan Musa Ghazi. Volgens The New York Times en de Post gaat hij onderzoek doen naar illegale leningen aan leden van het Afghaanse establishment, die kunnen oplopen tot honderden miljoenen dollars.

Tony Blair: ik huilde om slachtoffers Irak

LONDeN. Oud-premier Tony Blair (57) heeft spijt van het verbod op de vossenjacht, maar niet van de Britse invasie in Irak. Hij was gecharmeerd van prinses Diana en voelde zich geïntimideerd door koningin Elizabeth II. Blair heeft niets dan goeds over voor de voormalig president van de Verenigde Staten George W. Bush, maar noemt zijn nabije collega, en opvolger, Gordon Brown, een man zonder emotionele intelligentie. En hij geeft toe dat hij misschien een beetje te veel dronk toen hij nog premier van Groot-Brittannië was. Dat staat in de langverwachte memoires van Tony Blair, die gisteren verschenen. Blair heeft naar eigen zeggen dus geen spijt van de Britse deelname aan de oorlog in Irak, maar schrijft wel dat hij gehuild heeft om de slachtoffers. De opbrengst van A Journey gaat daarom naar een centrum voor gewonde militairen. (AP)

Lees delen van de memoires op: tonyblairjourney.co.uk

Frankrijk, Roemenië in gesprek over Roma

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Frankrijk en Roemenië willen op een rationele manier een oplossing zoeken voor de uitzettingen van de Roma. Dat heeft de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Teodor Baconschi gezegd, na een bezoek aan Boekarest van zijn Franse collega Bernard Kouchner. „We mogen onze relaties niet laten verstoren door het Roma-beleid en moeten opnieuw een rationele toon vinden”, zei Baconschi tegen het Franse persbureau AFP. Kouchner was op bezoek in Roemenië na de recente uitzettingen van honderden Roma uit Frankrijk. President Nicolas Sarkozy kondigde in augustus een strenge aanpak van Roma aan, met de ontruiming van honderden kleine illegale kampen. Kouchner, een socialist in een rechtse regering, had eerder gezegd ontslag te willen nemen uit de regering-Fillon omdat hij het niet eens is met de harde aanpak van de Roma. Maar hij besloot te blijven omdat hij niet wilde „deserteren”.