India eist eigen servers datadiensten

India eist van Google, Skype, BlackBerryproducent Research in Motion en andere technologiebedrijven dat ze lokale servers in het land installeren, om veiligheidsdiensten beter in staat te stellen het dataverkeer van de bedrijven in de gaten te houden.

Dat heeft de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, G.K. Pillai gisteren gezegd in New Delhi. „Dit geldt voor allemaal”, aldus Pillai. De betrokken ondernemingen kunnen officiële verzoeken verwachten om toegang te verlenen aan de veiligheidsdiensten, verklaarde hij.

De eis van de Indiase regering werd bekendgemaakt op de dag dat India, de snelst groeiende markt voor mobiele communicatie ter wereld, beperkte toegang kreeg tot de berichten die in het land worden verzonden met mobiele telefoons van BlackBerry – een belangrijke concessie van de producent van de smartphones, het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM).

De Indiase regering wil betere toegang tot het dataverkeer van buitenlandse e-maildiensten uit vrees dat terroristen misbruik kunnen maken van de strikte versleuteling van berichten die via de aanbieders worden verstuurd. Eerder stelden landen in het Midden-Oosten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, soortgelijke eisen.

Met name RIM, dat berichten via zijn BlackBerrydienst versleuteld door zijn servers in Canada sluist, is deze zomer geconfronteerd met zorgen over misbruik van de strikte beveiligingsmaatregelen door gebruikers met kwade bedoelingen. Landen hebben gedreigd het gebruik van de BlackBerry te verbieden als RIM geen toegang biedt tot het dataverkeer.

In India, de op een na grootste markt voor mobiele communicatie ter wereld, wist RIM deze week aan een verbod op de BlackBerry te ontkomen door middelen te bieden waarmee veiligheidsdiensten de berichten kunnen controleren. RIM heeft zestig dagen de tijd gekregen om maatregelen te nemen voor meer toegang. India telt ruim een miljoen gebruikers van BlackBerry.

Internetbedrijf Google heeft nog geen verzoek van de Indiase regering ontvangen om plaatselijke servers te installeren, liet een woordvoerder weten. Ook Skype, dat telefoondiensten aanbiedt via internet, heeft nog niets van India gehoord, aldus een woordvoerder. (Bloomberg, Reuters)