Hoeveel mannen is Ab Klink?

Den Haag : 2 september 2010 Voorzetting formatieonderhandelingen, Verhagen en Wilders komen samen aan bij de Eerste Kamer voor de voortzetting van de onderhandelingen. foto © Roel Rozenburg

Blijven beide Ab Klinks lid van de CDA-fractie? Die vraag dringt zich op nadat het CDA vannacht uit twee dagen zelftherapie tevoorschijn kwam als een gesloten front. Voor hoe lang?

Maxime Verhagen onderhandelt weer namens de hele CDA-fractie met VVD en PVV om te komen tot een VVD-CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV. Ab Klink is geen medeonderhandelaar meer; hij is wel fractielid gebleven.

Wie gisteren zijn uitgelekte brief aan partijleider en -voorzitter las, kon maar één conclusie trekken: Ab Klink werkt niet mee aan een coalitie die steunt op de partij van Geert Wilders. Hij stelde vast „dat samenwerking met de PVV voor ons geen begaanbare weg is en zou moeten zijn. (Voor mij persoonlijk is dat echt een definitieve conclusie).”

En nu steunt hij verder onderhandelen. De wankelmoedigheid sijpelde uit het woordje ‘echt’. Misschien ook uit de haakjes om die persoonlijke zin. Alsof zijn mening er niet zo toe deed. Terwijl het hele spektakel voortkwam uit zijn twijfel. En er zonder zijn steun geen meerderheid is voor deze coalitie, zelfs mét gedoogsteun van de PVV.

Klinks medestander in het aarzelen, het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan, was al niet veel helderder. Via twitter goot hij een wijs sausje over zijn terugkeer in het gelid: „Heftige tijden waarin het er op aankomt om je als een echte volksvertegenwoordiger op te stellen.” Zeeuwen die zich verzetten tegen het plan de Hedwige te ontpolderen herinneren zich de onverzettelijke compromiskunde van hun afgevaardigde.

De vergelijking dringt zich op met de zeven CDA-loyalisten (antirevolutionairen op één na) die het kabinet-Van Agt-Wiegel onder schot hielden. Lange nachten voor de deur van de CDA-fractiekamer leverden veel kopij maar uiteindelijk weinig politieke sturing op.

Blijft Ab Klink in de fractie? Als hij zijn eigen brief nog eens goed naleest zit het probleem niet in het mee-onderhandelen. Hij wijst op een situatie waarin de PVV chronisch opkomt voor een wereldbeeld dat hij verafschuwt, die het CDA niet voor zijn rekening zou moeten nemen, ook niet door deze steeds uit de verdediging tegen te spreken.

Als Ab Klink en de zijnen in de fractie blijven, dan is het om het eindresultaat ‘met een open geest’ af te wijzen. Als straks het CDA-congres mag oordelen over het definitieve onderhandelingsresultaat, zal hij moeten uitleggen waarom dat „geen perspectief biedt voor de toekomst van Nederland en die van de christendemocratie.” Als Ab Klink toch één man is.

    • Marc Chavannes