Getuigenis van Simonis geëist in misbruikzaak

Het voormalig hoofd van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk, kardinaal Ad Simonis, dient onder ede te getuigen in een zaak rond kerkelijk seksueel misbruik. Dat eist de advocaat van een misbruikslachtoffer in een verzoekschrift aan de rechtbank Middelburg.

Ook bisschop Hans van den Hende van Breda en een van zijn voorgangers, oud-bisschop Huub Ernst, zouden gehoord moeten worden. De rechtbank besluit binnenkort over de aanvraag voor het voorlopig getuigenverhoor. De advocaat van Dave ten Hoor (34) uit Terneuzen wil een schadevergoeding eisen van het bisdom Breda. Dat was de werkgever van een pater die in de jaren zeventig en tachtig minderjarige jongens, onder wie Ten Hoor, misbruikte.

Het gaat om pater Jan N., lid van de congregatie van salesianen van Don Bosco. Hij werd in 1979 opgepakt voor het misbruiken van jongens in het Don Bosco jeugdcentrum in Rijswijk. Dat ligt in het bisdom Rotterdam, waar Simonis bisschop was. De pater bekende, maar justitie seponeerde zijn zaak in 1980. Vier jaar later ging de pater aan de slag als pastoor in Terneuzen, in het bisdom Breda. In 1990 werd hij voor ontucht met drie minderjarige jongens, onder wie Ten Hoor, veroordeeld. Huub Ernst, destijds bisschop van Breda, ontsloeg de pastoor oneervol.

Advocaat Martin de Witte, die Ten Hoor vertegenwoordigt, zegt te willen bewijzen dat het bisdom Breda nalatig is geweest. „Duidelijk is dat binnen de Kerk het misbruik van de pater bekend was. Toch is hij overgeplaatst naar Terneuzen. Uit het getuigenverhoor moet duidelijk worden wat het bisdom Breda wist van het misbruik in Rijswijk. Salesianen en bisdom hadden regelmatig contact. Ik wil weten wat ze bespraken.”

De advocaat wil ook de priester zelf horen. Die woont in een tehuis in Wijchen. Een zedenrechercheur van de politieregio Haaglanden hoorde de 88-jarige priester vorige maand al op verzoek van een van diens andere slachtoffers, een man uit Rijswijk. Volgens dit slachtoffer maakte de priester deel uit van een pedofiel netwerk. De Witte wil ook daar meer over weten: „Dat moet hij dan maar eens uitleggen.”Kardinaal Simonis was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

    • Joep Dohmen