Genzyme moet zijn hand niet overspelen tegenover Sanofi

Genzyme is te koop en Sanofi is een goede aspirant-koper. De belangrijkste vraag die nog moet worden beantwoord betreft de prijs. Henri Termeer, de topman van het Amerikaanse biotechbedrijf, heeft de deur naar een vriendschappelijke overeenkomst nadrukkelijk op een kier gezet.

Termeer doet slechts zijn plicht door zijn tegenhanger Chris Viehbacher te vragen zijn bod van 69 dollar (54 euro) per aandeel te verhogen. Hij zou graag een hoger bedrag horen, voordat hij het Franse concern toestaat de boeken van Genzyme in te zien. Maar hij moet voorzichtig zijn: als Sanofi eenmaal een helder beeld heeft van de industriële problemen van zijn doelwit, bestaat er een risico dat het concern de prijs in tweede instantie te hoog zal achten om vrede mee te hebben.

Genzyme heeft Sanofi gevraagd zich te verplichten tot een bod van minimaal 75 dollar (59 euro) per aandeel – waarbij het bedrijf op zo’n 19 miljard dollar (15 miljard euro) zou worden gewaardeerd – voordat het zijn aspirant-koper in de boeken wil laten kijken, zo heeft Reuters bericht.

Sanofi is waarschijnlijk wel bereid zijn bod enigszins hoger uit te laten komen, maar niet veel hoger. Het Franse concern wil eerst de problemen van Genzyme beter kunnen inschatten: zowel de kosten van het op de rails krijgen van zijn in moeilijkheden verkerende fabriek, als de verloren omzet als gevolg van het marktaandeel dat het bedrijf aan zijn concurrenten heeft moeten afstaan.

Maar Sanofi heeft ook een deal met Genzyme nodig om zijn verloren patenten en vlakke groei weer goed te kunnen maken. De gerapporteerde weigering van de twee grote aandeelhouders van Sanofi, L’Oréal en Total, om Viehbacher zijn bod te laten verhogen, is waarschijnlijk eerder een onderhandelingstroef dan een werkelijke beperking. De topman van Sanofi is altijd voorzichtig geweest met het geld van zijn aandeelhouders – maar hij wil zijn trofee wel binnenhalen.

Sanofi zal zijn bod verhogen, al was het maar omdat de aandeelhouders van Genzyme die denken dat hun bedrijf maar 69 dollar waard is, de kans hebben gehad hun stukken te verkopen en het aandeel nog steeds op een koers van boven de 70 dollar wordt verhandeld.

Termeer kan zijn spelletje echter niet te ver doordrijven. Hij moet het risico meewegen dat de Fransen hem in de kou laten staan, waardoor de koers van Genzyme waarschijnlijk weer zal dalen naar 55 dollar, het niveau waarop het aandeel werd verhandeld voordat de interesse van Sanofi bekend werd. Een kleine verhoging van het bod van Sanofi, met het vooruitzicht van een verdere verhoging als uiteindelijk een overeenkomst wordt gesloten, lijkt het beste waarop het bedrijf mag hopen.

    • Pierre Briançon