Geen bewijzen voor terreur: Jemenieten vrij

De twee Jemenitische mannen die maandag op Schiphol werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, zijn weer op vrije voeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. Volgens het OM zijn er „geen aanwijzingen gevonden die de verdenking ondersteunen”.

Ahmed Mohammed N. (48) en Hezam al M. (37) werden afgelopen maandag op Schiphol uit een vliegtuig uit Chicago gehaald, nadat de Amerikaanse autoriteiten hadden gewaarschuwd dat de twee mogelijk betrokken waren bij terroristische autoriteiten. De Amerikanen waren gealarmeerd geraakt doordat de twee Jemenieten niet volgens plan via Washington naar Dubai waren gevlogen, maar vanuit Chicago een directe vlucht naar Amsterdam hadden genomen – terwijl hun bagage nog in het toestel naar Washington zat. In de koffer werden vreemde voorwerpen aangetroffen, zoals met tape aan elkaar geplakte mobiele telefoons en een mobieltje dat was vastgeplakt op een plastic fles. Bovendien, zo is nu pas bekendgemaakt, werden bij analyse in de VS mogelijke sporen van explosieven gevonden.

Volgens het OM was de informatie van de Amerikanen „dermate serieus dat besloten werd geen enkel risico te lopen”. Er heeft „intensief onderzoek” plaatsgevonden, aldus het OM. De verdachten zijn gehoord en in de VS zijn locaties doorzocht. Ook is de bagage van de twee geanalyseerd. Dit onderzoek heeft niets opgeleverd. Zo bleek dat de bagage niet in aanraking is geweest met explosieven.

De twee mannen waren op doorreis naar de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Bronnen binnen Amerikaanse veiligheidskringen opperden maandag nog dat de twee mannen een nepaanslag hadden gepleegd, om de veiligheidsmaatregelen in de VS te testen. In de loop van dinsdag lieten de autoriteiten in de VS echter al doorschemeren dat de zaak waarschijnlijk berustte op een misverstand. Zo zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de mannen elkaar kenden.