Feyenoord breekt met RTV Rijnmond

Voetbalclub Feyenoord heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met de regionale radio- en tv-zender RTV Rijnmond beëindigd. Gevolg is onder meer dat de omroep na bijna 25 jaar het recht verliest om (live)-radioverslagen uit te zenden vanuit stadion de Kuip. Ook mag de zender geen wedstrijdbeelden meer vertonen. De leiding van de Rotterdamse voetbalclub is op zoek naar een andere regionale partner en zendgemachtigde.

Feyenoord eiste een forse verhoging van de jaarlijkse vergoeding die RTV Rijnmond betaalt voor een zogeheten ‘totaalpakket’. De radiorechten maken daar deel van uit. Rijnmond betaalde tot afgelopen seizoen jaarlijks 10.000 euro en stelde tevens gratis reclamezendtijd ter beschikking. Feyenoord wilde die bijdrage verhogen naar 30.000 euro voor het lopende seizoen en dat bedrag, in stappen, laten oplopen tot 50.000 euro. De directie van RTV Rijnmond noemt dat bedrag financieel onaanvaardbaar en onhaalbaar.

Feyenoord meent echter reële financiële eisen te stellen en spreekt van „zeer beperkte consequenties” nu de breuk een feit is. De club is „de afgelopen jaren veel meer gaan doen voor Rijnmond dan voorheen”. Zo krijgt de omroep wekelijks een kant-en-klaarprogramma (Feyenoord TV) van achttien minuten, en verschijnt tien tot vijftien keer per jaar „een prominente Feyenoorder” in het tv-praatprogramma FC Rijnmond. Feyenoord meent dat de club op die manier bijdraagt aan hogere kijk- en luistercijfers, zonder dat daar een navenante vergoeding tegenover staat.

Hoofdredacteur Johan de Koster van RTV Rijnmond betreurt het besluit van Rotterdams populairste voetbalclub, die worstelt met een schuld van 36 miljoen euro. „Het valt te betreuren dat in de huidige mediamarkt rond sport een beweging gaande is waarbij geldkwesties de vrije nieuwsgaring en de vrije verslaggeving in de weg zitten”, stelt De Koster. Zijn verslaggevers blijven overigens wel welkom in de Kuip.

De beslissing om te breken met RTV Rijnmond heeft de woede gewekt van supporters. „Feyenoord dupeert de eigen fans”, zegt voorzitter Eric van Dorp van de Feyenoord Supporters Vereniging. „Het kan niet zo zijn dat wij aangewezen zijn op Radio 1 als Feyenoord in Amsterdam tegen Ajax speelt en wij daar niet bij mogen zijn.” De charme van Rijnmond is volgens Van Dorp dat het „een regionale omroep is, die juist géén oog heeft voor wedstrijden van andere clubs .”

    • Mark Hoogstad