Een stroperige film

scene uit de film Vision : Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (2009) FOTO: Cinemien

Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen

Regie: Margarethe von Trotta. In: 9 bioscopen.**

Zo’n vijftien jaar geleden, tijdens de opkomst van de new-agebeweging, was de devotionele muziek van Hildegard von Bingen (1098-1179) populair. In die zin komt Margarethe von Trotta’s biografische film over de Duitse twaalfde-eeuwse abdis veel te laat. En wie verwacht haar bijzondere muziek in de film te zullen horen, komt bedrogen uit. In een tweetal scènes wordt wel gezongen, maar verder zet de muziek van componist Christian Heyne helaas de toon.

Von Trotta, die ook het scenario schreef, concentreert zich op de vriendschapsgevoelens die zich ontwikkelen tussen Von Bingen en de veel jongere novice Richardis. Hevige gevoelens die je als lesbisch zou kunnen kenschetsen.

Het lijkt een moderne interpretatie van Von Bingens leven, maar ze sluiten nauw aan bij haar geschriften en visioenen. Gezien de titel gaat de film verrassend weinig over de vaak wat eigenaardige visioenen van Von Bingen. De film durft niet echt keuzes te maken, alles moet behandeld worden: de visioenen, wetenschappelijke geschriften, muziek en koppigheid van Von Bingen. Het levert een tamelijk stroperige film op die teleurstellend weinig beklijft.

André Waardenburg

    • André Waardenburg