Economie kort

India eist de medewerking van Blackberry en Google

New Delhi. Blackberry, Google en Skype moeten een lokale server opzetten in India waarmee veiligheidsdiensten toegang kunnen krijgen tot gecodeerde berichten die zijn verzonden. Dat heeft de Indiase regering gisteren bekendgemaakt. De Indiase overheid heeft Research In Motion (RIM), producent van de Blackberrytelefoon, twee maanden de tijd gegeven om een oplossing te vinden. India dreigt met een verbod op de messenger- en e-maildiensten van Blackberry als RIM er niet voor zorgt dat veiligheidsdiensten toegang krijgen tot gegevens die zijn verzonden. Ook de diensten van Skype en Google liggen onder vuur. Telecomgigant Nokia heeft eerder deze week laten weten dat de lokale server begin november klaar is, zodat de overheid toegang krijgt tot gegevens die verstuurd zijn met smartphones van het bedrijf. (ANP)

Russische minister: drink en rook meer

Moskou. Inwoners van Rusland moeten meer roken en drinken. Een hogere consumptie leidt tot meer belastinginkomsten, waardoor er meer kan worden uitgegeven aan sociale zekerheid. Dat heeft de Russische minister van Financiën Alexei Kudrin gisteren gezegd. „Mensen moeten begrijpen dat degenen die roken en drinken de Russische staat helpen”, zei hij. „Als je een pakje sigaretten rookt, doe je meer om sociale problemen op te lossen.” De consumptie van alcohol en sigaretten is extreem hoog in Rusland. Ongeveer 65 procent van de mannen rookt. De gemiddelde Rus drinkt 18 liter alcohol per jaar. De accijns op sigaretten in Rusland is laag, de meeste pakjes sigaretten kosten rond de 1 euro. (AFP)

FNV stelt looneis boven inflatie

Den Haag. De loonsverhogingen moeten volgend jaar boven het inflatieniveau uitkomen om consumenten aan te moedigen meer geld uit te geven. Dat zei Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten gisteren. Het antwoord op de economische problemen is volgens hem niet een nulijn. „We hebben koopkrachtstijging nodig, dus een loonsverhoging iets boven het inflatieniveau zou mooi zijn”, aldus Van der Kolk. De looneis van de FNV wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt. Volgens Van der Kolk kunnen bedrijven een verhoging van de lonen makkelijk aan. (ANP)

Omstreden Duitse bezuinigingen door

BERLIJN. De Duitse regering heeft gisteren ingestemd met omstreden bezuinigingsplannen. De plannen houden onder meer in dat vliegen duurder wordt en dat de kinderbijslag wordt gekort. Later dit jaar neemt de regering een besluit over nog meer bezuinigingsmaatregelen. Vakbonden zijn fel gekant tegen de plannen en ook uit de oppositie klinkt luid protest. (ANP)