Concern Kooistra vraagt uitstel betaling aan

Het horecaconcern van wijlen Sjoerd Kooistra zou vandaag uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank in Amsterdam. Dat zegt advocaat Oscar Hammerstein namens Plassania Beheer, het bedrijf van de overleden horecaondernemer.

Volgens de advocaat is er geen andere mogelijkheid meer omdat het bedrijf met de grootste schuldeiser, brouwerij Heineken, niet tot een oplossing komt. Heineken en Kooistra voerden tot aan de dood van de ondernemer een hard juridisch gevecht, waarin beide partijen miljoenen van elkaar eisten en rechtzaken aanspanden.

Kooistra pleegde eind juni zelfmoord in zijn woning in Ubbergen. Hij was een van de grootste horecaondernemers van Nederland met tientallen kroegen in het hele land. Wegens zijn werkwijze was Kooistra omstreden. Hij exploiteerde zelf geen cafés maar verpachtte die kant-en-klaar aan exploitanten, die hem maandelijks een hoog percentage van de omzet aan huur moesten betalen. Zowel Heineken als advocaat Hammerstein verwacht dat Plassania snel failliet zal gaan. Het is onduidelijk wat er vervolgens met de tientallen cafés van Kooistra in onder meer Amsterdam en Groningen zal gebeuren.

Heineken en wijlen Kooistra hebben een ingewikkelde juridische en financiële relatie, waarbij de partijen panden van elkaar huurden en weer doorverhuurden aan exploitanten. Daarnaast staat Heineken voor ongeveer 60 miljoen euro borg bij diverse bank voor aan Plassania verstrekte leningen.

De afgelopen weken overlegde Plassania met diverse schuldeisers, zoals brouwerijen Heineken en InBev, over een regeling. Uitgangspunt was daarbij de ontmanteling van het concern. Met de opbrengsten zouden dan de schuldeisers worden betaald.

Naar verwachting zal nu een bewindvoerder de ontmanteling van het horeca-imperium gaan uitvoeren.