BP voert reclame-uitgaven op na olieramp

In een poging haar ernstig beschadigde imago te herstellen, heeft de Britse oliemaatschappij BP haar reclame-uitgaven de afgelopen maanden meer dan verdrievoudigd. Met name in de VS is het pr-budget flink opgevoerd. In de periode van april tot en met juli gaf BP ruim 93 miljoen dollar (73 miljoen euro) uit, met name aan reclames in Amerikaanse kranten en tijdschriften, en op de Amerikaanse tv. Dat is ruim drie keer zoveel als het bedrijf in dezelfde periode in 2009 uitgaf.

Dat blijkt uit een eerder deze week vrijgegeven brief van de commissie die onderzoek doet naar de olieramp in de Golf van Mexico. De brief was gericht aan Kathy Castor, democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. Zij had de onderzoekscommissie voorgesteld een brief te sturen naar BP met het verzoek om inzage te geven in het reclamebudget. De brief werd op 16 augustus verstuurd. BP had tot afgelopen maandag om te reageren.

BP laat in de brief weten dat het reclamebudget om meerdere redenen is opgevoerd. Onder meer om bewoners van de getroffen kust van de Golf van Mexico „te informeren over kwesties die verband houden met de olielekkage en de reddingsoperatie”.

Bekend is onder meer het tv-spotje waarin topman Tony Hayward van BP zijn excuses aanbiedt, na eerdere onhandige uitlatingen dat de olieramp wel meeviel.

Verder betaalde BP internetbedrijven waaronder zoekmachine Google om ervoor te zorgen dat bij het intikken van zoektermen als ‘oil spill’ en ‘claims’ de site van BP bovenaan kwam te staan. Bezoekers werden zo naar de website van het Britse concern geleid en konden daar zien wat BP deed om de olieramp tot een goed einde te brengen.