Beschermheer van klokkenluiders

Julian Assange is het gezicht geworden van WikiLeaks. Maar dat blijkt riskant. Hij raakte in opspraak en wordt mogelijk aangeklaagd voor verkrachting.

(FILES) Australian founder of whistleblowing website, 'WikiLeaks', Julian Assange speaks during a press conference in London on July 26, 2010. Sweden's director of public prosecutions said on September 1, 2010 she would reopen a rape investigation against WikiLeaks founder Julian Assange, overturning a previous ruling to quash the probe. AFP PHOTO/Leon Neal AFP

Julian Assange, hoofdredacteur van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, wordt misschien toch aangeklaagd voor verkrachting, waar een vrouw hem van beschuldigt. Een andere vrouw beschuldigt hem van molest. Het Zweedse OM maakte gisteren bekend de zaak te heropenen. Maar op internet is Assange al veroordeeld, vindt hijzelf. Honderdduizenden websites vermelden zijn naam in combinatie met het woord verkrachting. „De schade die de aanklager mij en WikiLeaks heeft aangedaan is enorm”, zei Assange vrijdag in de Zweedse krant Aftonbladet.

WikiLeaks, dat al ruim drie jaar geheime documenten publiceert en eind juli 92.000 geheime Afghanistanstukken openbaar maakte, was tot voor kort een organisatie zonder gezicht. Maar sinds deze zomer heeft de site die, in de persoon van Julian Assange. Hij reisde de afgelopen maanden de wereld rond om persconferenties en interviews te geven.

Die verpersoonlijking van WikiLeaks lijkt een bewuste nieuwe strategie. Assange probeert (met succes) als bliksemafleider de echte klokkenluiders buiten beeld te houden. Met hem heeft de website een excentrieke verschijning die het goed doet op tv en in de pers. Zijn zware monotone stem en zelfs zijn kapsel – eerst lang en zilverkleurig, nu kort en zwart met een zilveren streep – komt in bijna elk beschrijvend profiel voor.

Ook heeft Assange veel van zijn privéleven geheim weten te houden, wat leidt tot spannende krantenkoppen als International man of mystery – een imago dat de zelfverklaarde nomade (zie inzet) graag in stand houdt. Een van de verhalen die over hem de ronde doet is dat hij een tijdje heeft geprobeerd slechts eens per twee dagen te eten, om „efficiënter te werken”.

Wat Assange in interviews heeft bevestigd over zijn jeugd komt onwaarschijnlijk accuraat overeen met het levensverhaal van een Australische hacker genaamd ‘Mendax’, zoals beschreven in Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier. Voor dat boek uit 1997 deed Assange het onderzoek. Volgens dagblad The Times heeft Assange desgevraagd niet ontkend dat hij Mendax was. Hij reageerde niet op e-mails van deze krant.

In zijn tienerjaren kreeg Julian/Mendax zijn eerste computer, een Commodore 64. In 1991 brak Assange in in de computer van een Canadees telecombedrijf. Hij werd gepakt, bekende 24 van de 30 aanklachten en moest een boete betalen van 2.100 Australische dollar.

In de jaren 90 werd hij lid van de Cypherpunks-beweging, een libertaire club die via cryptografie privacy wil veiligstellen. Een van de leden, John Young, heeft op zijn site Cryptome.org honderden e-mails geplaatst, waaronder één uit 2006, waarin hij door een oud-lid werd gepolst voor „a mass document leaking project” – ofwel WikiLeaks. Of Assange de initiatiefnemer was, is nooit bevestigd, maar uit de e-mails blijkt dat hij al vroeg bij het project betrokken was.

Een vriend van Assange, die niet met zijn naam in de krant wil omdat hij niet in verband gebracht wil worden met de site, noemt Assange „enorm intelligent en volledig toegewijd aan een nobel doel”. Dat doel is volgens de IJslandse parlementariër en WikiLeaks-medewerker Birgitta Jónsdóttir niets minder dan „de wereld verbeteren”. Ook Rick Falkvinge, lijsttrekker van de Zweedse Piratenpartij, prijst Assange om zijn toewijding. „Hij straalt kracht en passie uit voor waar hij in gelooft.”

Sinds WikiLeaks ruim 3,5 jaar geleden begon, publiceerde de site tienduizenden geheime documenten, van een lijst met namen en adressen van vermeende leden van de extreemrechtse British National Party tot e-mails van de Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin. Al vanaf het begin werden documenten die via de site werden gelekt opgepikt door traditionele media.

De grote klapper voor WikiLeaks, én voor Assange, kwam op 5 april. Assange presenteerde toen in Washington videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007 en verdedigde in interviews de titel ‘Collateral Murder’ die hij hieraan had gegeven. Na het ‘Afghanistan-lek’ kwam Assange nog vaker op tv en werd hij de onbetwiste vertegenwoordiger van WikiLeaks.

Maar met de roem kwamen ook de risico’s, zo bleek de afgelopen twee weken. In de media is veel aandacht voor het onderzoek naar de beschuldigingen dat Assange iemand zou hebben verkracht. Hijzelf zegt dat hij nog nooit „seks heeft gehad zonder volledige instemming van beide partijen”.

Hier wreekt zich de strategie die WikiLeaks lijkt te hebben gekozen. Assange leidt weliswaar de aandacht af van de anonieme klokkenluiders, maar als zijn reputatie wordt beschadigd, wordt ook de reputatie van de website als geheel beschadigd. En potentiële klokkenluiders zullen daardoor mogelijk niet meer bij de site willen of durven aankloppen. Dat voorzag Assange overigens zelf ook in april, toen hij tegen deze krant zei: „Onze reputatie is alles. ”

Young, die zelf vertrouwelijke overheidsdocumenten openbaar maakt op Cryptome.org, vindt dat Assange een schadelijk effect heeft op WikiLeaks. „Als je een celebrity bent dan trek je dit soort problemen aan.” Hij verwacht dat de zaak tegen Assange „een circus” zal worden. „De pr-mensen van WikiLeaks zullen dit uitmelken. Maar ze zouden zich minder moeten bezighouden met publiciteit, en meer met de inhoud. Ze zouden het materiaal voor zichzelf moeten laten spreken.”

    • Peter Teffer