Wetenschap kort

Kunsthoornvliezen werken net zo goed als die van een donor

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Zweedse en Canadese onderzoekers hebben in het lab biosynthetische hoornvliezen gemaakt die na transplantatie net zo goed werken als hoornvliezen van donoren. Dat meldde het tijdschrift Science Translational Medicine vorige week. De kunstmatige hoornvliezen bestaan uit collageen, een doorzichtig eiwit dat ook een bestanddeel is van natuurlijke hoornvliezen. Na verloop van tijd nemen ze de volledige functie van het oude hoornvlies over. De onderzoekers persten het eiwit collageen in de vorm van een hoornvlies en implanteerden dat twee jaar geleden bij tien patiënten. De nieuwe hoornvliezen zorgden voor goed zicht en werden echt onderdeel van het oog: er drongen zenuwen en levende cellen in door, en er groeide een dun, beschermend laagje cellen overheen. De hoornvliezen werden zelfs weer gevoelig voor aanraking en De patiënten konden ook contactlenzen dragen zonder irritatie.

Denktraining helpt na een hersentumor

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Mensen die herstellen na een behandeling aan een hersentumor, hebben baat bij training van concentratie, geheugen en planning. Dat stelt neuropsycholoog Karin Gehring, die aanstaande vrijdag promoveert aan de Universiteit van Tilburg. Goedaardige of matig kwaadaardige hersentumoren zijn vaak goed te behandelen met een operatie, chemotherapie of bestraling. Hoewel de neurologische klachten dan meestal verdwijnen, blijven veel patiënten last houden van cognitieve problemen. Revalidatie op dat vlak is niet gangbaar. Het effect van de training die Gehring ontwikkelde bleef zeker zes maanden bestaan.

Uitsterfmeteoriet niet enige die op aarde viel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De meteoriet die 65 miljoen jaar geleden mogelijk het uitsterven veroorzaakte van de dinosaurussen, was niet de enige. Enkele duizenden jaren voordat deze meteoriet in het huidige Mexico de Chicxulub-krater sloeg, kwam er een aanzienlijk kleinere meteoriet neer in de Oekraïne. Uit bestudering van een boorkern hebben Britse geologen opgemaakt dat de krater in de Oekraïne enkele duizenden jaren lang begroeid raakte, voordat de stofwolk van de inslag in Mexico neerdaalde. In de jongste editie van Geology concluderen de geologen dat meteorieten uit die tijd mogelijk onderdeel waren van een meteorietregen.

Veel minder grote zoogdieren in Afrika

Door een onzer redacteuren

rotterdam. In beschermde natuurparken in Afrika is het aantal grote zoogdieren tussen 1970 en 2005 met 59 procent afgenomen. Gegevens over die parken zijn zeldzaam, maar een groep Engelse zoölogen kreeg vertrouwelijk inzicht in de cijfers van 78 parken en kon er een statistische analyse op uitvoeren. In westelijk Afrika is er sterke achteruitgang, voornamelijk door bevolkingsdruk, stroperij en ontoereikend toezicht. De studie verschijnt in september in Conservation Biology.