Voormalig Tourwinnaar Fignon (50) overleden

De Franse oud-wielrenner Laurent Fignon is gisteren op vijftigjarige leeftijd overleden. Dat heeft tv-bedrijf France Télévision bevestigd. Fignon, tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk, maakte in de zomer van 2009 bekend dat hij leed aan longkanker. Het weerhield hem er vorige maand niet van om tussen de chemokuren door met schorre stem nog als co-commentator actief te zijn tijdens de Tour.

Fignon won de Tour direct bij zijn debuut in 1983 en in 1984. Hij werd in 1989 tweede op slechts acht seconden van de Amerikaan Greg LeMond, de kleinste marge tussen de nummers één en twee ooit. Vanuit Minnesota reageerde LeMond gisteren „enigszins geschokt” op de dood van vroegere tegenstander. „Een unieke persoonlijkheid”, zei de drievoudig winnaar van de Tour. „Voor mij is hij een van de beste wielrenners van de afgelopen 35, 40 jaar.”

Fignon, brildragend en vanwege zijn studentikoze uiterlijk Le Professeur genoemd, won in zijn loopbaan 76 wedstrijden. In zijn eerste profjaar 1982 leek de Parijzenaar op weg naar de zege in de Grote Herfstprijs, tot in de finale zijn trapas zomaar brak. Een jaar later won hij onder ploegleider Cyrille Guimard de Tour, na het uitvallen van geletruidrager Pascal Simon. In 1983 won hij in glorieuze stijl. Fignon (toen pas 23) won drie tijdritten en twee bergritten, en had in Parijs 10.32 minuut voorsprong op nummer twee Bernard Hinault.

De jaren daarna kende de controversiële renner veel blessureleed. Toch won hij de Waalse Pijl, twee maal Milaan-Sanremo en in 1989 de Ronde van Italië, waarin hij onder meer Erik Breukink versloeg. Na zijn tweede plaats in 1989 was een ritzege in 1992 zijn laatste succes in de Tour, voordat hij in 1993 stopte.

Toen Fignon vorig jaar bekendmaakte dat hij kanker in een vergevorderd stadium had, voegde hij daaraan toe dat er geen aantoonbaar verband was met gebruik van verboden middelen. In een boek had hij eerder dat jaar toegegeven amfetaminen en cortisonen te hebben gebruikt. (ANP, AFP)