Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Na een ongeval in een mijn in Chili zijn dertig mijnwerkers mogelijk nog maanden opgesloten. Hoe overleef je langere tijd in een mijn? In Duitsland wisten 29 mijnwerkers na een ongeluk in de mijn van Lengede in 1963 wekenlang te overleven. De ramp werd veroorzaakt door de doorbraak van een dam, waarna een mijnschacht instortte en tientallen mijnwerkers omkwamen. Twee groepen overleefden en werden weken later gevonden en gered. Een gesprek met de coördinator van het toenmalige reddingsteam. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Als afsluiting van veertien jaar Netwerk kozen de betrokken verslaggevers, redacteuren en producers ieder een fragment dat op hen de meeste indruk heeft gemaakt, waaronder tennissters die meer lawaai produceren dan voorbijkomende straaljagers en Vladimir, een slachtoffer van de aardbeving in Haïti. Hij vertelt trots over zijn nieuwe tent. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Verslag van de laatste ontwikkelingen bij de kabinetsformatie.Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma.

MaDiWoDoVrijdagshow. Latenightshow met Paul de Leeuw, afwisselend bijgestaan door Erben Wennemars en Filemon Wesselink. Onderdeel van de TV Lab-week. Ned.3, 22.00-22.50u.

Nachtzoen. Gesprekken met bekende en onbekende Nederlanders. Annemiek Schrijver neemt de afgelopen dag en avond door met zangeres Lenny Kuhr. Ned.2, 1.05-1.15u.

informatief

The Tony Blair interview with Andrew Marr. De BBC-journalist en presentator Andrew Marr praat met politicus Tony Blair, het eerste grote politieke interview waaraan Blair deelneemt sinds zijn aftreden als Brits premier in 2007. Andrew Marr probeert te achterhalen wat Blair tijdens zijn regeringsperiode trachtte te bereiken en hoe Blair nu, na het publiceren van zijn memoires, aankijkt tegen zijn staat van dienst. BBC 2, 20.00-21.00u.

Spraakmakende zaken: Pedo niet welkom. Paul Rosenmöller praat in Paviljoen Stadgenoot in Amsterdam met gasten over brandende kwesties uit het recente verleden. Een veroordeelde pedoseksueel heeft zijn straf uitgezeten en wil terug naar huis. Maar zijn buurtgenoten willen niets meer met hem te maken hebben en de burgemeester heeft hem de toegang tot zijn woning ontzegd. Het recht van het individu tegenover het rechtsgevoel van de burger. Een dilemma waar de samenleving geen antwoord op heeft. Ned.2, 21.20-21.53u.

documentaire

Future express. Documentairemaker Rob Hof reist per trein door 26 landen in zes continenten. De serie zoekt antwoorden op de vraag waar het met de moderne wereld heen moet. Aflevering: Kenia, vooruitgang en vrouwen. De Future Express rijdt van Mombassa naar het Victoriameer. Hof ontmoet onder meer Agnez, die vurig hoopt dat er een vrouwelijke president komt, omdat dan de vrouwenbesnijdenis wordt aangepakt. Ned.2, 23.25-0.05u.

VPRO’s Import: The devil came on horseback. Documentaire over de regio Darfur, waar een Arabische meerderheidsregering systematisch probeert de zwarte Afrikaanse burgers te elimineren. Gefilmd vanuit het perspectief van een Amerikaanse ooggetuige, die naar Amerika terugkeerde om actie te voeren om deze tragedie te stoppen. Filmmakers Annie Sundberg en Ricki Stern volgen de voormalige Amerikaanse marinier Brian Steidle. Tijdens zijn verblijf als militair waarnemer van de Afrikaanse Unie in Soedan maakte Seidle onthullende en verontrustende foto’s. Hij werd onder vuur genomen, hij werd gegijzeld en het bleek onmogelijk voor hem om de dood van jonge kinderen te voorkomen. Gefrustreerd over het uitblijven van internationale actie keert hij terug naar Amerika om de beelden en de verhalen die hij had verzameld van de systematisch vernietigde levens, aan de wereld te tonen. Ned. 2, 0.05-1.05u.

amusement

Open en bloot. Spelprogramma waarbij vijf deelnemers, die wildvreemden van elkaar zijn, zoveel mogelijk over elkaar te weten moeten zien te komen door een on- en offline zoektocht. Ze dringen soms letterlijk elkaars leven binnen door in bijvoorbeeld de woonplaats van de medekandidaat op zoek te gaan naar aanwijzingen. Degene die de juiste geheimen aan de juiste medespelers verbindt, wint het spel. Presentatrice Lucille Werner voorziet de deelnemers op verschillende momenten van aanwijzingen, waarna de zoektocht weer verder gaat. Ned.3, 20.30-21.25u.

Virus special: TV Lab. Speciale, avondvullende aflevering van Virus, het laboratorium van de omroep Canvas. Fictie, documentaire, humor, animatie en ‘sneak-previews’ van toekomstige previews. De inhoud wordt in de loop van de dag bekendgemaakt op www.canvas.be. Canvas, 21.10-0.00u.