Uitgever NDC/VBK zet stap naar opsplitsing van concern

Mediaconcern NDC/VBK bereidt zich voor op een mogelijke opsplitsing. De noordelijke uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant plaatst zijn drie bedrijfsonderdelen nadrukkelijk los van elkaar. De divisies voor kranten, boeken en educatie moeten zelfstandig beter externe financiers kunnen aantrekken.

Dat heeft de directie deze week laten weten aan het personeel. Bestuursvoorzitter Bert de Groot: „De drie onderdelen krijgen een grotere verantwoordelijkheid. Het federatieve model moet halverwege volgend jaar zijn ingevoerd.” De dagbladen, schoolboeken en fictie en non-fictie moeten hun eigen antwoord formuleren op de digitalisering, aldus De Groot.

NDC/VBK heeft financiële problemen. Het noordelijke mediabedrijf zucht onder een schuld van honderden miljoenen euro’s na de overname van educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff. NDC/VBK heeft vorig jaar tevergeefs gezocht naar een nieuwe aandeelhouder. Dat mislukte. Eind 2009 sloot het concern een nieuwe financiering met „huisbankier” ING.

„Ons portfolio als geheel blijkt niet interessant voor de financiële wereld”, zegt bestuursvoorzitter Bert de Groot. Hij wil nog niet spreken van een opsplitsing. „Dat is nog te vroeg.” Hij sluit het afsplitsen van een van de onderdelen niet uit. De bestuursvoorzitter, in functie sinds juni, verlaat daarmee het gedachtengoed van zijn voorganger Jan de Roos. Die bouwde in de afgelopen jaren een breed mediabedrijf dat minder afhankelijk moest zijn van conjunctuurgevoelige inkomsten uit advertenties. Vijf jaar geleden zorgde reclame nog voor 60 procent van de inkomsten. Nu is dat nog 20 procent.

NDC/VBK haalde vorig jaar een omzet van 340 miljoen euro met circa 1.800 medewerkers. De dagbladen waren goed voor 30 procent. Met publieksboeken, waaronder de titels van thrillerschrijver Dan Brown, verdiende het concern vorig jaar eveneens 30 procent van zijn omzet. Educatieve uitgaven zorgden voor 25 procent.

De Groot wil niet speculeren welk bedrijfsonderdeel mogelijk wordt verkocht. De verkoop van de publieksboeken stuit volgens hem op bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). „Dat is NMa-technisch onmogelijk.” De verkoop van ThiemeMeulenhoff ligt evenmin voor de hand. Bestuursvoorzitter De Groot ontkent dat hij met Telegraaf Media Groep praat over de verkoop van de noordelijke dagbladen.