Sony en Apple vernieuwen tv-strategie

sony-QriocityToeval bestaat niet. Zowel de Japanse elektronicafabrikant Sony als het Amerikaanse technologiebedrijf Apple maakten woensdag hun nieuwe tv-strategie bekend. Apple komt met een nieuwe Apple TV settopbox, Sony begint een nieuwe muziek- en videowinkel die moet gaan concurreren met marktleider iTunes.

Sony: weer een winkel
Sony kondigde in Berlijn op de IFA, de beurs voor consumentenelektronica, Qriocity aan voor de Europese markt. Dit platform voor muziek en videodownloads is een nieuwe poging om te concurreren met de iTunes Store van Apple. Eerder deed Sony al een poging om een digitale muziekwinkel te beginnen met Sony Connect, maar dit project sneuvelde omdat het muziekformaat alleen de eigen Sony-apparaten ondersteunde.

qriocity-muziekQriocity (moeilijke woordspeling op curiosity, nieuwsgierigheid) gaat streaming audio en video on demand serveren, onder het motto “Music that follows you and blockbuster movies”. Qriocity is gebaseerd op de technologie van het PlayStation Network en moet eind dit jaar beschikbaar zijn in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië. Sony maakt nu nog geen prijzen en technische details bekend; de demo’s op de Sony stand waren nog proefversies die in een browservenster draaiden. Er komt een all you can eat-muziekabonnement à la Spotify, getiteld Music Unlimited. Maar vooralsnog legt Sony sterk de nadruk op de verkoop van video on demand, en biedt behalve de films van Sony Pictures titels aan van alle grote Hollywood-studio’s.

Apple: weer een kastje

appletv-2010Vrijwel tegelijkertijd, in San Francisco, hield Apple zijn jaarlijkse muziekpresentatie. Dat levert meestal een serie nieuwe iPods op (nu weer). Daarnaast kondigde Apple-baas Steve Jobs vernieuwingen aan in de iTunes Store. Die krijgt een eigen ‘sociale laag’ waarmee iTunes-gebruikers elkaars muzikale voorkeur kunnen delen. iTunes Ping, heet de sociale dienst van Apple. Apple laat zich daarbij inspireren door diensten als Last.FM, waar ook concertgegevens van artiesten en reacties van gebruikers te vinden zijn.
Daarnaast vernieuwt Apple zijn settopbox. De vorige Apple TV was geen hit, erkende Steve Jobs. De nieuwe Apple TV (99 dollar) heeft geen harde schijf meer, maar streamt alle televisieprogramma’s en films rechtstreeks van de iTunes server. De harde schijf ontbreekt in het apparaat, daarom is de nieuwe Apple TV een stuk kleiner en goedkoper dan de vorige - en vermoedelijk ook een stuk stiller en koeler.
Het is mogelijk om films en muziek van het ene Apple-apparaat naar het andere te ‘streamen’ via AirPlay, een netwerktechnologie die voortborduurt op AirTunes. Daarmee kon je via wifi muziek versturen van de computer naar een hifi-apparaat elders in huis. Met AirPlay wordt het ook mogelijk om een videofilm eerst te kijken op de iPad, en vervolgens door te sturen naar het grote scherm dat aan de Apple TV gekoppeld is. Apple gaat ook tv-series verhuren voor 99 cent per aflevering. Die waren tot nu toe alleen te koop. Het bedrijf richt zich grotendeels op de Amerikaanse markt met het video- en tv-aanbod. Daar is een mouw aan te passen door als Europese gebruiker een Amerikaanse iTunes-account te openen.

De iPods

ipod-nano-2010Nieuwe iPods waren er ook, in San Francisco. De iPod Nano is nu weer vierkant en heeft een multitouch screen, de iPod Shuffle heeft er wat knoppen bij gekregen zodat je niet helemaal aan het toeval bent overgeleverd. De iPod Touch heeft net als de iPhone twee camera’s en kan ook gebruikt worden voor FaceTime (videobellen).

Sony met Google TV

Maar er zijn meer spelers bezig met ‘over the top-tv’; het aanbieden van content los van de traditionele kabelprovider.  Sony toonde de nieuwe Internet TV ‘powered by Google’ waarop Android draait. Dit project, waaraan ook andere elektronicafabrikanten als Logitech werken, is niet gekoppeld met  Qriocity-winkel en biedt vooral toegang tot gewone websites en de webvideo’s van YouTube.

Overigens: om het feest compleet te maken kondigde ook webwinkel Amazon op dezelfde dag aan dat het een online televisiedienst introduceert die gaat concurreren met de iTunes Store en straks dus Sony Qriocity.

    • Marc Hijink