Rwanda dreigt VN wegens aantijging genocide

Rwanda dreigt al zijn militairen uit VN-vredesmissies terug te trekken. De regering wil zo voorkomen dat de VN een rapport publiceren waarin Rwanda wordt beschuldigd van mogelijke genocide in Congo.

Rwanda levert bijna 3.500 militairen en 150 politieagenten aan de vredesmissies in de West-Soedanese regio Darfur en Zuid-Soedan. De bijdrage aan de missie in Darfur is met 3.300 militairen, eenzesde van de totale troepenmacht, substantieel te noemen. Rwanda doet op kleinere schaal ook mee aan VN-missies in Tsjaad, Liberia en Haïti.

„De Rwandese strijdkrachten hebben een plan voor een snelle terugtrekking van alle vredesmilitairen uit Soedan opgesteld”, zei gisteren een legerwoordvoerder, „het terugtrekken kan beginnen zodra de VN hun overdreven en schadelijke rapport openbaar maken.”

Rwanda kwam eind vorige week onder vuur te liggen nadat een conceptrapport van de mensenrechtenafdeling van de VN was uitgelekt. Onderzoekers stellen daarin vast dat Rwandese militairen tussen 1996 en 1998 „systematisch” misdaden tegen burgers hebben begaan in buurland Congo. Indien deze misdaden bewezen worden voor een daartoe gekwalificeerd tribunaal, dan zouden ze volgens de onderzoekers kunnen neerkomen op „genocide”.

Verwacht wordt dat het explosieve rapport op korte termijn naar de Veiligheidsraad in New York wordt gestuurd. Een woordvoerder van Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten, ontkende gisteren dat Pillay door secretaris-generaal Ban Ki-moon onder druk is gezet om het woord ‘genocide’ te schrappen uit de definitieve tekst. Anonieme bronnen suggereerden vorige week dat het rapport opzettelijk is gelekt, juist om te voorkomen dat de inhoud kon worden afgezwakt.

Het Rwandese leger trok in 1996 Congo binnen om een einde te maken aan vijandigheden van Rwandese Hutu-extremisten. Die waren naar Congo verdreven nadat het Tutsi-leger van Paul Kagame in 1994 een einde had gemaakt aan de genocide in Rwanda. Vanuit vluchtelingenkampen in Congo voerden de extremisten nieuwe aanvallen uit op Rwanda. Bij de operaties tegen de extremisten beging het Rwandese leger ook talrijke misdaden tegen onschuldige burgers, constateren de VN-onderzoekers. Rwanda steunde bovendien rebellenleider Laurent Kabila tegen de Congolese president Mobutu. Ook Kabila’s strijders begingen volgens de VN misdaden.

Rwanda verweet de VN afgelopen weekend al dat de volkerenorganisatie nu de bestraffende vinger opsteekt, terwijl het in 1994 niets deed om de volkerenmoord in het land te voorkomen. (Reuters, AP, AFP)