Partij Sarkozy: ruzie over Roma

Frankrijk en Roemenië willen op een rationele manier een oplossing zoeken voor de uitzettingen van de Roma. Dat heeft de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Teodor Baconschi gezegd, na een bezoek aan Boekarest van zijn Franse collega Bernard Kouchner. „We mogen onze relaties niet laten verstoren door het Roma-beleid en moeten opnieuw een rationele toon vinden”, zei Baconschi tegen het Franse persbureau AFP.

Kouchner was op bezoek in Roemenië na de recente uitzettingen van honderden Roma uit Frankrijk. President Nicolas Sarkozy kondigde in augustus een strenge aanpak van Roma aan, met de ontruiming van honderden kleine illegale kampen. Kouchner, een socialist in een rechtse regering, had eerder gezegd ontslag te willen nemen uit de regering-Fillon omdat hij het niet eens is met de harde aanpak van de Roma. Maar hij besloot te blijven omdat hij niet wilde „deserteren”.

Niet alleen de ex-oprichter van Artsen Zonder Grenzen heeft problemen met de aanpak van de Roma. Ook binnen de UMP, de partij van premier François Fillon en president Sarkozy, groeit de kritiek op wat het „veiligheidsbeleid” van Sarkozy wordt genoemd. Tijdens de zomeruniversiteit, normaal een informele bijeenkomst, hield de UMP-fractie een bijeenkomst achter gesloten deuren waar volgens de Franse kranten harde woorden vielen. Volgens Le Figaro doen de rivalen binnen de partij nu zelfs geen moeite meer om hun aversie jegens elkaar te verhullen. De partij dreigt volgens de krant uiteen te vallen in Villepinistes (aanhangers van ex-premier Dominique de Villepin, die in een rechtszaak met Sarkozy was verwikkeld) en de president.

Frankrijk kreeg nationaal en internationaal veel kritiek op de uitwijzingen, onder andere van de VN en het Vaticaan. De Europese Commissie zegt nauwlettend toe te zien of Frankrijk de regels naleeft. De linkse oppositie in Frankrijk meent dat Sarkozy met zijn verharde veiligheidsbeleid de aandacht probeert af te leiden van moeilijkheden in zijn partij en zijn regering, onder andere na de affaire-Bettencourt over illegale financiering van de presidentscampagne van Sarkozy.