Nederland kort

Bestuurscrisis in Hoek van Holland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Hoek van Holland is uiteengevallen, nu de VVD vanmorgen het vertrouwen heeft opgezegd in coalitiegenoot PvdA. De liberalen verwijten hun enige PvdA-collega Paddy Roomer financieel wanbeleid. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling van het strand. Roomer verwerpt de beschuldiging. „Van een schuld is geen sprake, er is 293.000 euro meer uitgegeven, onder meer voor veiligheid en verlichting bij het strand. Dat bedrag zou voor rekening moeten komen van mijn VVD-collega’s, want die beheren de portefeuilles veiligheid en buitenruimte.” Volgens de VVD staan „het geschonden vertrouwen en de verschillen in bestuursstijl [...] een constructieve samenwerking in de weg”.

Veel problemen met ov-chip studenten

AMERSFOORT. Ongeveer 17.500 eerstejaarsstudenten kunnen niet overal reizen met hun ov-chipkaart. Een woordvoerster van Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, heeft dat gisteren gezegd. Volgens haar zijn de problemen veroorzaakt door een productiefout en wordt de kaart niet overal herkend. Onduidelijk is nog op welke plaatsen de kaart werkt. Dat wordt onderzocht. Trans Link Systems heeft studenten gisteren een brief gestuurd, die ze kunnen gebruiken als bewijs, als ze worden gecontroleerd. Studenten die de afgelopen dagen reiskosten hebben gemaakt, kunnen die declareren via de site www.studentenovchipkaart.nl, aldus de woordvoerster. Reizigersorganisatie Rover noemt het de zoveelste misser sinds de invoering van de ov-chipkaart voor studenten, begin dit jaar. (ANP)

Miljoenen tegen overlast coffeeshops

DEN HAAG. Tien gemeenten krijgen geld voor proefprojecten tegen overlast door coffeeshops. De ministers Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, CDA) en Eimert van Middelkoop (Integratie, CU) stellen hier 3,3 miljoen euro voor beschikbaar. Hiermee worden onder meer een pasjessysteem, extra eisen aan exploitanten, verkeersmaatregelen, de aanpak van illegale verkooppunten en communicatie met buitenlandse drugstoeristen uitgeprobeerd. De deelnemende gemeenten zijn: Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Heerlen, Kerkrade, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht en Roosendaal samen met Bergen op Zoom. (ANP)