Meerburg directeur van LantarenVenster

Krijn Meerburg is aangesteld als directeur van het Rotterdamse filmtheater en jazzpodium LantarenVenster, dat op 6 november de deuren opent in het nieuwe onderkomen op de Wilhelminapier. De 58-jarige bioscoopexploitant heeft het Rotterdamse arthouse Cinerama verkocht aan de Wolff Cinema Groep.

Meerburg begint op 1 januari aan wat hij „een spannend avontuur” noemt. Op aandringen van het Rotterdamse stadsbestuur verhuisde LantarenVenster dit jaar naar de ‘Kop van Zuid’. Het in 1909 opgerichte kunstpodium was ruim een eeuw lang gevestigd aan de Gouvernestraat, in het centrum van Rotterdam.

LantarenVenster wist vorig jaar ternauwernood een faillissement te voorkomen. In het nieuwe onderkomen, onderin Nederlands grootste woontoren New Orleans (158,35 meter), rekent het bestuur op 100.000 bezoekers in het eerste jaar (2011), oplopend naar 160.000 in 2013. Dans en theater maken in de nieuwe opzet niet langer deel uit van het culturele aanbod.

Meerburg leidde ruim tien jaar bioscoop Cinerama (zeven zalen) aan de Westblaak. Met de Wolff Cinema Groep als nieuwe eigenaar behoudt het pand zijn filmfunctie, zegt Meerburg. „In elk geval voorlopig, want de geplande bouw van een toren op die plek verloopt niet zo spoedig.”