Kort nieuws Kunst

Rijksmuseum verwerft cover boek ‘Ik Jan Cremer’

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 1 sept. Het Rijksmuseum krijgt het originele ontwerp van het boekomslag van Ik Jan Cremer in zijn bezit. De schrijver maakte het ontwerp voor zijn eerste boek, dat in 1964 verscheen, zelf. Het is een zwart-witfoto van hemzelf, op zijn motor. In de linkerbovenhoek plaatste Jan Cremer, die bekendstaat om zijn bravoure, de tekst ‘Een onverbiddelijke bestseller’. Museumdirecteur Wim Pijbes noemt het omslag „een teken van zijn tijd”. Dit ontwerp van Jan Cremer uit 1964 luidde in Nederland de jaren zestig in.” De schrijver zal de cover volgende week maandag overhandigen aan museumdirecteur Wim Pijbes. Deze laatste wil niet zeggen of het een aankoop of een gift is. Het museum stelt het omslag van 7 tot 27 september tentoon.

Feuilletonroman ‘Ik, Driss’ verfilmd

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 1 SEPT. De rechten op de feuilletonroman Ik, Driss zijn gekocht door producent Family Affair Films. Het boek, dat onder pseudoniem werd geschreven door Hassan Bahara en Asis Aynan, wordt tot filmscenario bewerkt door Urszula Antoniak, regisseur van Nothing Personal. Antoniak zal de film niet zelf regisseren; dat doet Hanro Smitsman (De Punt, Skin). Ik, Driss, het verhaal van een Marokkaanse gastarbeider in de jaren zeventig, verscheen oorspronkelijk op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Dat het boek niet door een Marokkaanse Nederlander van de eerste generatie was geschreven, werd pas bij verschijning van het boek in juni bekendgemaakt.

Bollywoodfilm over jeugd Jezus

NEW DELHI, 1 sept. De Indiase regisseur Singeetham Srinivasa Rao werkt aan een grootschalige film over de kinderjaren van Jezus Christus. Met een budget van ruim 23 miljoen euro wordt het een van de duurste Bollywoodproducties ooit. De film, die nog geen titel heeft, gaat ongeveer 195 minuten duren, inclusief zeven vrome liederen en moet eind 2011 in de bioscopen te zien zijn. (ANP)

Toer langs grens bombardement

ROTTERDAM, 1 sept. De gemeente Rotterdam lanceert zaterdag een audiotoer langs de brandgrens die het gebied omzoomt dat door het Duitse bombardement in 1940 en de daaropvolgende branden werd verwoest. De audiotoer is te downloaden van internet en kan op een mp3-speler worden gezet. Daarbij hoort een plattegrond met de brandgrens en de geluidslocaties. (ANP)