Kort nieuws Economie

Vivendi verhoogt winstverwachting

Parijs, 1 sept. Het Franse media- en telecombedrijf Vivendi heeft de winstverwachting voor 2010 naar boven bijgesteld. Dat heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het concern verwacht een hoger bedrijfsresultaat dan in 2009. Eerder rekende Vivendi op maar een lichte groei van het bedrijfsresultaat. Ook de aangepaste nettowinst komt, zo voorspelde het bestuur van de onderneming, waarschijnlijk hoger uit dan vorig jaar. Vivendi zag over de eerste zes maanden van het jaar de omzet met 6,1 procent stijgen tot bijna 14 miljard euro. (ANP)

Oranjewoud maakt minder winst

Gouda, 1 sept. Het advies- en ingenieursbureau Oranjewoud heeft het afgelopen halfjaar meer omzet behaald, maar de nettowinst is gedaald. De resultaten waren conform de verwachting, maakte het bedrijf gisteren bekend. De omzet steeg in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder met 9,5 procent tot 202 miljoen euro. De nettowinst daalde met 15,4 procent tot 4,5 miljoen euro. (ANP)

Bij toezicht is doorvragen lastigst

Doorn, 1 sept. Commissarissen en toezichthouders ervaren doorvragen bij het bestuur als hun lastigste toezichtstaak. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde resultaten van een onderzoek door de Governance University. „De meeste commissarissen hebben moeite met vanaf de zijlijn kritisch doorvragen”, aldus onderzoeker Stefan Peij. Hij concludeerde dat commissarissen, als ze hun informatie onvolledig krijgen, de neiging hebben „op de leuning” bij de bestuurder te gaan zitten. „Er is veel verwarring onder commissarissen en toezichthouders over de juiste invulling van hun rol.” Het instituut ondervroeg ruim honderd toezichthouders bij kleine en middelgrote bedrijven. (ANP)