Kort nieuws Economie

LNG-terminal Eemshaven wordt niet gerealiseerd

Arnhem, 1 sept. De komst van een terminal voor vloeibaar gas (LNG) in de Eemshaven in Groningen is van de baan. Dat hebben energiebedrijf Essent, tankopslagbedrijf Vopak en Gasunie vandaag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van Essent is de terminal in de Eemshaven financieel niet haalbaar, omdat er elders in Europa al terminals zijn bijgebouwd. De LNG-terminal in de Groningse Eemshaven had een jaarlijkse doorvoercapaciteit moeten krijgen van maximaal 12 miljard kubieke meter. Het is niet bekend wat de totale kosten van het project waren. (ANP)

FNV stelt looneis boven inflatie

DEN HAAG, 1 sept. De loonsverhogingen moeten volgend jaar boven het inflatieniveau uitkomen om consumenten aan te moedigen meer geld uit te geven. Dat zei Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten vanochtend. Het antwoord op de economische problemen is volgens hem niet een nulijn. „We hebben koopkrachtstijging nodig, dus een loonsverhoging iets boven het inflatieniveau zou mooi zijn”, aldus Van der Kolk. De looneis van de FNV wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt. Volgens Van der Kolk kunnen bedrijven een verhoging van de lonen makkelijk aan. (ANP)

Nieuwe koepel stroombedrijven

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 1 sept. De stroom- en gasbedrijven in Nederland, die de afgelopen jaren verdeeld waren over twee verenigingen, zijn weer bij elkaar en hebben een nieuwe vereniging opgericht, Energie-Nederland. Binnen de energiewereld ontstond drie jaar geleden een tweedeling nadat de overheid had besloten dat energiebedrijven zich moeten opdelen in een productietak en een leveringstak. Het leidde tot een scheuring in de energiewereld tussen de bedrijven die de splitsing steunden en zij die erop tegen waren. Nu de splitsing bijna achter de rug is, en gevestigde partijen zijn overgenomen door buitenlandse spelers gaan de twee verenigingen weer samen.

Postzegel per 2011 2 cent duurder

DEN HAAG, 1 sept. Een postzegel voor een brief of kaart tot 20 gram in Nederland wordt met ingang van volgend jaar 2 cent duurder. De prijs van een zegel gaat omhoog van 44 naar 46 cent. Dat maakte TNT Post vanochtend bekend in krantenadvertenties. De postzegels hebben sinds 1 juli een nieuwe waardeaanduiding. Daarbij staat er geen eurobedrag meer op maar een cijfer 1 en 2 (voor binnenland), of de term ‘Europa’ of ‘Wereld’. (ANP)