Kort nieuws Buitenland

OM zette getuige onder druk in zaak-Chodorkovski

Door onze correspondent

Moskou, 1 sept. Tijdens het proces tegen Michail Chodorkovski heeft een getuige gisteren gezegd dat het Russische Openbaar Ministerie hem tot een belastende verklaring tegen de voormalige oligarch wilde dwingen. In ruil voor die valse bekentenis zou hij voorwaardelijke vrijspraak krijgen. Vladimir Perevjezin, voormalig vicedirecteur van twee dochterondernemingen van Chodorkovski’s energieconcern Yukos, werd in 2007 tot elf jaar celstraf veroordeeld op beschuldiging van lidmaatschap van een criminele groepering die 13 miljard dollar zou hebben ontvreemd. Gisteren zei hij in de Moskouse rechtszaal dat hij door het OM onder druk was gezet om een valse getuigenis tegen Chodorkovski af te leggen.

Aanval luchtmacht Pakistan: 45 doden

Peshawar, 1 sept. De Pakistaanse luchtmacht heeft bij bombardementen op schuilplaatsen van militanten gisteren zeker 45 dodelijke slachtoffers gemaakt. Volgens sommige berichten gaat het om minstens 55 doden. Anonieme legerbronnen melden dat niet alleen militanten zijn omgekomen, maar ook hun familieleden. De aanvallen hadden plaats in de Tirah-vallei in de tribale regio Khyber, aan de Afghaanse grens. Daar zijn veel extremisten neergestreken na offensieven in de tribale gebieden Zuid-Waziristan en Orakzai. In april vielen ongeveer zestig burgerdoden bij luchtaanvallen in dezelfde vallei. (AFP, AP)

Castro: vervolging homo’s was onjuist

Havana, 1 sept. De Cubaanse oud-president Fidel Castro (84) heeft de vervolging van homo’s onder zijn verantwoordelijkheid een „grote onrechtvaardigheid” genoemd. Dat zei Castro in een interview dat gisteren in de krant La Jornada verscheen. In de jaren na de communistische revolutie in 1959 werden homo’s in werkkampen opgesloten wegens ‘anti-revolutionaire activiteiten’. Castro zei dat hij destijds niet met „het thema” kon omgaan door onder meer de dreiging van de VS. „Als iemand verantwoordelijk was, ben ik het”, zei Castro. Sinds 1979 zijn homoseksuele activiteiten niet langer strafbaar in Cuba. (Reuters)

Zeker 8 doden bij aanslag bar Cancún

Cancún, 1 sept. Bij een aanslag op een bar in het Mexicaanse Cancún zijn gisteren ten minste acht doden en zes gewonden gevallen. Kort na middernacht gooiden zes onbekenden molotovcocktails naar binnen, volgens de politie. De zes gedode vrouwen zouden serveersters zijn geweest en de twee mannen klanten. De aanslag wordt toegeschreven aan leden van een drugsbende. De bar bevond zich buiten het toeristische centrum van de badplaats, maar tot nu toe is de Mexicaanse drugsoorlog grotendeels aan Cancún voorbijgegaan. (AFP, AP)

Geen OVSE-missie in Kirgizië

Bisjkek, 1 sept. De Kirgizische interim-regering staat toch geen politiemissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) toe in het zuiden van het land. Eerder had de voorlopige regering nog ingestemd met zo’n missie, maar gisteren kwam de interim-regering hier op terug, wegens groeiende weerstand tegen de aanwezigheid van buitenlandse agenten bij met name nationalistische Kirgiziërs. De missie zou toezien op de veiligheidssituatie in Zuid-Kirgizië, waar in juni bloedige confrontaties plaatshadden tussen etnische Oezbeken en etnische Kirgiziërs. (AFP)

Chef WikiLeaks toch vervolgd

Stockholm, 1 sept. Hoofdredacteur Julian Assange van klokkenluiderswebsite WikiLeaks wordt toch vervolgd voor verkrachting. Volgens de Zweedse hoofdaanklager Marianne Ny is er „reden om te denken dat er een misdaad is gepleegd”. Ny draait hiermee een eerdere beslissing terug van collega-aanklager Eva Finné, die vorige week de aanklacht tegen Assange na een halve dag introk. De Australiër, van wie gisteren bekend werd dat hij onlangs een Zweedse verblijfsvergunning had aangevraagd, ontkent de beschuldiging en spreekt van een „lastercampagne”. De site publiceerde onlangs tienduizenden geheime documenten over de oorlog in Afghanistan. (AFP, AP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Chef WikiLeaks toch vervolgd (1 september, pagina 4) staat dat WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange wordt vervolgd wegens verkrachting. Dat is nog niet zeker: het Zweedse OM heeft alleen het onderzoek heropend.