Kort nieuws Binnenland

Rheden bezorgd over toename goederentreinen

Rheden, 1 sept. De Gelderse gemeente Rheden vreest voor de veiligheid van de ruim 40.000 inwoners door toename van het goederenverkeer op het spoor. Dat meldde de gemeente gisteren. Rheden voorspelt een toename van 40 naar 62 treinen per dag over de IJssellijn tussen Arnhem en Zutphen. Die toename is het gevolg van het kabinetsbesluit ‘Programma Hoogfrequent Spoor’ van afgelopen juni. Het vervoer van gevaarlijke stoffen neemt daardoor volgens Rheden ook toe. Langs het spoor in de gemeente is bij calamiteiten onvoldoende bluswater beschikbaar. Het gemeentebestuur vreest ook langdurig gesloten overwegen, waardoor de aanrijtijd van hulpdiensten te lang wordt. (ANP)

Vondst Romeinse resten in Dordrecht

Dordrecht, 1 sept. Archeologen hebben tijdens opgravingen op het terrein voor het te bouwen Gezondheidspark Dordrecht, die vorige week zijn begonnen, veel Romeinse resten gevonden. Dat heeft de gemeente Dordrecht vandaag bekendgemaakt. Naast een ijzeren vingerring en een bronzen mantelspeld vonden de archeologen onder meer een ijzeren werktuig, drinkbekers en kookpotten. De archeologen vonden ook bronzen munten, waarvan er een de afbeelding droeg van Faustina, de vrouw van keizer Antoninus Pius. De munt zou geslagen zijn tussen 141 en 161 na Christus. (ANP)

Ov-chip student niet overal herkend

Amersfoort, 1 sept. Duizenden eerstejaarsstudenten kunnen niet overal reizen met hun ov-chipkaart. Een woordvoerder van Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart uitgeeft, bevestigde dat gisteren. Het betreft ongeveer 17.500 studenten. Volgens de woordvoerder zijn de problemen veroorzaakt door een productiefout en wordt de kaart niet overal herkend. Onderzocht wordt waar de kaart niet werkt. Het bedrijf heeft studenten een brief gestuurd, die ze kunnen gebruiken als bewijs bij controles. (ANP)

Moeder opgepakt na dood van baby

Geleen, 1 sept. De politie heeft een 41-jarige vrouw uit Geleen gearresteerd na de dood van haar pasgeboren baby. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf op haar baby, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond gisteren meegedeeld. Het OM wil niet toelichten wat de rol van de moeder bij het misdrijf is geweest. De vrouw werd afgelopen vrijdag aangehouden. Het stoffelijk overschot lag in de schuur van haar woning in Geleen. Onbekend is hoe lang de baby daar gelegen heeft. (ANP)

Grote fouilleeractie op Schiphol

Schiphol, 1 sept. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft vandaag een grootschalige preventieve fouilleeractie op en rond de luchthaven gehouden. Een woordvoerder benadrukte dat de actie geen verband houdt met de arrestatie, maandag, van twee Jemenitische terreurverdachten. Op de wegen naar de luchthaven en op Schiphol zelf werden vanaf 9 uur vanochtend mensen en auto’s gecontroleerd op bijvoorbeeld wapens. De marechaussee op de luchthaven houdt geregeld dergelijke acties. (ANP)

Woning beklad van burgemeester

Nieuw-Vennep, 1 sept. De woning van burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep is vannacht beklad met verf. Volgens een woordvoerder van de politie is de leus ‘Stop Schiphol’ op het huis geschilderd. Daarnaast zijn vier banden lekgestoken van twee auto’s die voor het huis stonden. De politie onderzoekt de zaak. (ANP)