Kenia komt met tribale cijfers

In Kenia zijn gisteren de resultaten van een omstreden volkstelling gepubliceerd. Ondanks kritiek besloot het Keniaanse bureau voor de statistiek ook cijfers over stamverwantschap openbaar te maken. Sommige leiders in de door stamverwantschap gedreven Keniaanse politiek zijn nu boos omdat hun stam kleiner blijkt dan verwacht, andere leiders zeggen dat hun stamgenoten ten onrechte bij een andere tribale groep zijn geteld.

Toen de volkstelling een jaar geleden werd uitgevoerd waren sommige Kenianen al boos dat ook naar hun stamafkomst werd gevraagd. Kenia’s machtsspel is gebaseerd op stamafkomst en bij het geweld begin 2008 na omstreden verkiezingen gingen Kenianen elkaars deels op basis van stamverwantschap te lijf. Het statistisch bureau verdedigt haar publicatie door te stellen dat het beter is om onomstotelijke getallen te hebben dan omstreden cijfers waar politici mee aan de haal kunnen gaan.

De Kikuyu’s (17 procent) blijken nog steeds de grootste stam, gevolgd door de Baluya’s (13 procent), de Kalenjins (12 procent) en de Luo’s (10 procent). Raila Odinga, de huidige premier en een belangrijke kandidaat om president te worden in 2012, is een Luo, een stam bij deze census in aantal voorbij gestreefd is door de Kalenjins. Baluya en Kalenjin zijn geen oorspronkelijke stammen maar ontstonden toen de blanke kolonisten verschillende tribale groepen bij elkaar deden. Sommige kleine stammen zijn nu boos als Kalenjin te zijn geteld.

Volgens de telling blijkt Kenia ieder jaar met één miljoen zielen te groeien en heeft het nu bijna 40 miljoen inwoners. In 1897 waren dat er 2,5 miljoen. De hoofdstad Nairobi telt ruim drie miljoen inwoners. Vijf miljoen Kenianen doen hun behoeften in de bush, eenderde van de bevolking heeft kraanwater. Vijf miljoen Kenianen hebben mobiele telefoon. De meerderheid van de Kenianen is christen, 11 procent is moslim.