Jankovic ontsnapt na bijna tweeënhalf uur tegen tiener

De achttienjarige tennisster Simona Halep was gisteren dicht bij de eerste grote verrassing tijdens het US Open in New York. De Roemeense tiener was meer dan lastig voor de als vierde geplaatste Servische Jelena Jankovic. De nummer 96 van de wereldranglijst moest zich op Flushing Meadows in de eindfase van het duel toch gewonnen geven tegen de voormalige nummer 1 van de wereld: 4-6, 6-4 en 5-7. De enerverende partij onder winderige omstandigheden op het Arthur Ashe centercourt duurde2 uur en 20 minuten.

Caroline Wozniacki bereikte overtuigend de tweede ronde. De Deense nummer één van de plaatsingslijst was met twee keer 6-1 veel te sterk voor Chelsey Gullickson. De Amerikaanse studente was met een wildcard toegelaten tot het toernooi en speelde haar eerste grandslam. Wozniacki ontmoet in de volgende ronde Chang Kai-chen uit Taiwan.

De Serviër Novak Djokovic versloeg zijn landgenoot Vikor Troicki in vijf sets. De nummer drie van de plaatsingslijst moest zich terugvechten na een 2-1-achterstand in sets. Hij trok de partij uiteindelijk in 6-3, 3-6, 2-6, 7-5 en 6-3 naar zich toe. „Als ik had verloren, was het terecht geweest. Een paar punten gaven de doorslag en daar had ik geluk”, gaf Djokovic toe.

De nummer één van de wereld, Rafael Nadal, won pas na drie uur van de Rus Teimoeraz Gabasjvili: 7-6 (4), 7-6 (4) en 6-3. „Ik had er liever een uur en tien minuten over gedaan. Het was een moeilijke wedstrijd”, bekende de Spanjaard die het toernooi nog nooit won. Zijn landgenoot Fernando Verdasco had het nog zwaarder. De nummer acht van de plaatsingslijst versloeg de Italiaan Fabio Fognini in vijf sets.

Roger Federer won maandag al zijn partij in de eerste ronde van de Argentijn Brian Dabul. Vorig jaar verloor hij de finale van Juan Martin del Potro, een landgenoot van Dabul. Federer won de US Open al vijf keer.

Drie Fransmannen schakelden geplaatste spelers uit. Routinier Arnaud Clement versloeg de als zestiende geplaatste Marcos Baghdatis uit Cyprus. Julien Benneteau was te sterk voor de Tsjech Radek Stepanek (als 28ste geplaatst). Jeremy Chardy schakelde de Let Ernests Gulbis uit, nummer 24 op de plaatsingslijst. (ANP)

Alle uitslagen en speelschema op usopen.org