Italië opgelucht na jaarlijks showbezoek Gaddafi

Een zucht van verlichting ging gisteren door Italië toen de vliegtuigdeur achter de Libische leider Gaddafi dichtviel. Twee dagen lang moesten regering, oppositie, bedrijfsleven en de Kerk met samengeknepen billen toekijken hoe de kolonel Rome innam en Italië provoceerde.

Gaddafi huurde 500 hooggehakte hostesses in om hun de islam te doceren en nodigde hen uit tot bekering, wat drie van hen voor het oog van vele Libische camera’s deden. Gaddafi zei dat de „vrouw in Libië meer wordt gerespecteerd dan in het Westen”. Hij stelde dat „de islam de religie van heel Europa zou moeten worden”. En hij dreigde: 5 miljard euro per jaar voor Libië om de migratie van Afrika naar Europa tegen te houden of „Europa zou [...] Afrika kunnen worden”.

Twee jaar geleden sloten Gaddafi en de Italiaanse premier Berlusconi een vriendschapsverdrag. Berlusconi bood excuses aan voor de Italiaanse overheersing van Libië (1911-1943) en beloofde herstelbetalingen. Libië stemde onder meer in met gezamenlijke controles op illegale immigratie. Sindsdien is het zomerse bezoek inclusief provocaties een vast agendapunt van Gaddafi.

„Italië is het Disneyland van Gaddafi”, stelden critici. Gaddafi’s show is niets anders dan „folklore”, suste Berlusconi. Het Vaticaan besloot te zwijgen om geen olie op het vuur te gooien. Minister van Buitenlandse Zaken Frattini steunde Gaddafi zelfs in zijn roep om Europese hulp bij de aanpak van immigratie.

Libië levert jaarlijks miljarden aan opdrachten op voor de Italiaanse olie- energie-, wapen- en bouwsector. Libische investeringsfondsen hebben grote belangen in Italiaanse bedrijven. In tijden van crisis buigt men soms wat dieper om die veilig te stellen.