Iraanse hardliners zetten Carla Bruni in

De aanval op Carla Bruni is eigenlijk een aanval op de critici van Iran. Religieuze hardliners „willen hun ideeën over de islam wereldwijd uitdragen”.

Carla Bruni is een prostituee, herhaalde de Iraanse staatskrant Kayhan gisteren. Daarnaast moet het voormalige topmodel, tevens echtgenote van de Franse president, „dood” wegens haar perverse levensstijl en steun voor een Iraanse vrouw die dreigde te worden gestenigd.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken is boos over de beledigingen, terwijl het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de rel te sussen door media op te roepen om te stoppen met het gebruiken van onbeleefde woorden tegen buitenlandse leiders en hun familie.

Maar de herhaaldelijke aantijgingen van de staatskrant, die wordt geleid door een vertegenwoordiger van Irans Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, laat zien dat hardliners een offensief zijn gestart tegen de internationale kritiek op de doodstraffen en interpretaties van familierecht in de islamitische republiek, zeggen vrouwenrechtenactivisten.

Carla Bruni had voor haar huwelijk met Nicolas Sarkozy in 2008 relaties met jetsetfiguren als Mick Jagger, Kevin Costner en Eric Clapton. In 2007 vertelde ze aan een Frans tijdschrift dat ze makkelijk „verveeld raakt van monogamie”.

Recentelijk publiceerde Bruni een open brief aan Sakineh Mohammadi Ashtiani, een Iraanse vrouw veroordeeld tot steniging wegens overspel en het vermoorden van haar man. Ashtiani wacht nu haar straf af, al is deze volgens de Iraanse ambassade in Londen omgezet in dood door ophanging. „Alles in mij weigert dit te accepteren”, schreef Bruni in haar brief.

Zondag veroordeelde de rechtsprekende macht in Iran internationale „bemoeienissen” met de zaak en benadrukte dat Ashtiani overspel had gepleegd en samen met haar nieuwe minnaar haar man had verdoofd en geëlektrocuteerd. De krant Kayhan, die de meningen weergeeft van degenen die vorig jaar protesten tegen president Ahmadinejad hardhandig neersloegen, begon met artikelen over het privéleven van Bruni. De krant noemde haar een „prostituee” die „relletjes trapt over mensenrechten”. Gisteren ging de krant dieper in op de aantijgingen. „Een studie van het leven van Carla Bruni laat zien waarom deze beruchte vrouw een Iraanse verdedigt die overspel pleegde en heeft deelgenomen in het doden van haar man”, schreef de krant. „Dit laat zien dat ze in werkelijkheid zelf de dood verdient.”

Volgens Iraanse vrouwenrechtenactivisten laten de aantijgingen zien dat sommige Iraanse leiders niet alleen vrouwenrechten willen beperken in het land, maar nu ook klaar zijn om buitenlanders te confronteren die kritiek leveren op het mensenrechtenbeleid. „De grenzen van Iran zijn niet genoeg voor hen, ze willen hun ideeën over de islam wereldwijd uitdragen”, zegt Shahindokth Molaverdi van de Islamitische coalitie van Vrouwen, die zich verzet tegen nieuwe familiewetgeving. De regering wil, onder andere, mannen toestaan om verschillende vrouwen te hebben, zonder toestemming van hun eerste vrouw. Aanhangers van de nieuwe wet zeggen dat deze „on-islamitische” levensstijlen en perversie tegen zal gaan.

Volgens activisten is er een toename van het aantal stenigingen en ophangingen, ook van vrouwen, wat volgens hen de toegenomen macht laat zien van een groep geestelijken, commandanten van de Revolutionaire Garde en politici die zeggen dat Iran moet terugkeren naar de islamitische waarden van de revolutie van 1979.

„Religieuze hardliners noemen dat dit soort straffen het woord van God, die moeten worden uitgevoerd door een islamitische regering”, zegt Molaverdi. „De aanval op Bruni is een duidelijk voorbeeld van dit soort gedachten.”

    • Thomas Erdbrink