Internationaal kort

In Afghanistan zijn 22 buitenlandse doden gevallen in vijf dagen

Kabul. In Afghanistan zijn de afgelopen vijf dagen 22 militairen van de internationale troepenmacht omgekomen, onder wie 21 Amerikanen. Het andere slachtoffer is een Est, die werd gedood in een hinderlaag. In totaal zijn in augustus 53 buitenlandse militairen gedood, minder dan de 66 in juli. Dat was de dodelijkste maand voor de buitenlandse troepen in Afghanistan sinds het begin van de oorlog in 2001. De Amerikaanse generaal David Petraeus die de troepenmacht leidt, zei gisteren dat de afbouw van Amerikaanse militairen, die in juli begint, zeer geleidelijk zal verlopen. (AFP, AP)

Chinees krijgt zaak om discriminatie hiv

Peking. Een rechtbank in Centraal-China heeft voor het eerst in de geschiedenis van het land een rechtszaak in behandeling genomen die draait om discriminatie wegens besmetting met hiv. Dat hebben staatsmedia gisteren bekendgemaakt. De klager beschuldigt zijn werkgever, de gemeentelijke onderwijsdienst, ervan dat hij niet is aangenomen voor een lerarenbaan nadat hij bij een verplicht gezondheidsonderzoek positief was getest op hiv. De zaak zou over twee weken voorkomen. Volgens de Chinese minister van Gezondheid zijn ongeveer 740.000 Chinezen besmet met hiv. (AP)

Arrestatie crimineel ‘Barbie’ in Mexico

Mexico-Stad. De Mexicaanse politie heeft Édgar Valdez, een van de meest gezochte drugsbazen van het land, gearresteerd. Valdez (37) vocht voor het leiderschap over het zogenoemde Beltrán Leyva-kartel en wordt verantwoordelijk gehouden voor veel gewelddadigheden. Bij zijn arrestatie, maandag, in een woonwijk nabij Mexico-Stad bood Valdez volgens de politie nauwelijks verzet. Zowel in Mexico als in de Verenigde Staten is ongeveer 2 miljoen dollar (1,6 miljoen euro) voor hem uitgeloofd, maar het is onbekend of hij wordt uitgeleverd. Valdez, bijgenaamd ‘La Barbie’ wegens zijn lichte huidskleur en blauwe ogen als Barbies vriend Ken, groeide op in een middenklassegezin in Texas. Hij begon als scholier met de verkoop van marihuana, emigreerde later naar Mexico en werkte zich op tot luitenant binnen het kartel van de gebroeders Beltrán Leyva. Na de dood van bendeleider Arturo bij een arrestatiepoging eind vorig jaar, scheidde Valdez zich met een fractie van het kartel af. (Reuters, AP, AFP)

Hongerstaker in Venezuela overleden

Caracas. De Venezolaanse boer Franklin Brito, die een symbool was geworden voor de oppositie tegen de socialistische president Hugo Chávez, is in de nacht van maandag op dinsdag gestorven aan de gevolgen van een hongerstaking. Brito (49) heeft meerdere keren een hongerstaking gehouden tegen de nationalisatie van zijn boerderij. Hij vond dat zijn eigendomsrechten waren geschonden omdat zijn buren vergunningen hadden gekregen om naar zijn land te verhuizen. Volgens Brito’s dochter hielden de autoriteiten hem tegen zijn zin vast in een militair ziekenhuis in Caracas. De familie meldt dat zijn vitale organen niet meer functioneerden. (AP)

Slowakije: schietpartij was niet racistisch

Door onze correspondent

Warschau. Slowaakse autoriteiten en media gaan er vooralsnog van uit dat racisme geen hoofdmotief was in de grote schietpartij, maandag, in hoofdstad Bratislava, hoewel zes van de in totaal zeven slachtoffers Roma (zigeuners) waren. Het bloedbad zou eerder het gevolg zijn geweest van een uit de hand gelopen burenruzie. Daniel Lipsic, de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken, verklaarde dat het politieonderzoek nog geen duidelijkheid heeft verschaft over het motief van de schutter. Maar hij zei dat hij „betwijfelde” dat de man, die na zijn daad zelfmoord pleegde, uit racisme heeft gehandeld. Volgens een familielid van een van de slachtoffers speelde racisme wel een rol. De schutter „bejegende gekleurde mensen altijd zeer vijandig en haatte ons”, zegt zij op de website van het Slowaakse dagblad SME. „Hij had het altijd op ons voorzien.”