Fonds tot nut van het algemeen

Gezocht: nieuwe eigenaren voor mooi Nederlands onderzoeksbedrijf dat drie jaar geleden bijna naar de beurs was gegaan. Is sterk in nichemarkt. Huidige winstvooruitzichten onbekend. Reageren voor eind van het jaar.

Morgen speelt de zaak die de ondernemingsraad van farmabedrijf Organon heeft aangespannen tegen MSD. De Amerikaanse eigenaar heeft bij de aankondiging van de sluiting van de onderzoeksafdeling (2.150 banen) de raad van commissarissen en de ondernemingsraad niet goed geraadpleegd. Beoogde uitkomst: tijd winnen, waarin eventuele kopers gevonden kunnen worden. Want MSD zélf zullen ze niet tot herziening van het besluit kunnen dwingen.

Maar die kopers zijn er nog niet. Waar zijn ze, de Nederlandse investeerders die zich willen inspannen voor Nederland Kennisland? Al jaren mopperen de participatiemaatschappijen dat hun bedrijfstak, private equity, zo bekritiseerd wordt. Dat ze zulk goed werk doen maar vooral afgeschilderd worden als sprinkhanen of roofkapitalisten.

Nu hebben ze een kans dat beeld in een keer te veranderen door het arme Organon uit de klauwen van MSD te redden. Met een consortium van investeerders moet een puur Nederlandse oplossing mogelijk zijn. De Angelsaksische opkoopfondsen werken, ook in Nederland bij bijvoorbeeld Maxeda en NXP, zo samen om de risico’s van een participatie te verdelen. Waarom zouden NPM (met geld van de Fenteners van Vlissingen), HAL (de familie Van der Vorm), Egeria (met nog één keer de Brenninkmeijers) en Gilde niet de handen ineen kunnen slaan?

Er is een probleempje. Hun investeringsfondsen zijn te klein om, zelfs gezamenlijk, een miljardenbedrijf als Organon aan te kunnen. Er is een grotere partner nodig. Die is er in de vorm van de gigant Alpinvest, nog steeds eigendom van pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn. Bovendien heeft Alpinvest als co-investeerder in Maxeda en NXP genoeg ervaring met consortia om hier een keer de rol van leider op zich te nemen.

Zo kunnen de fondsen eindelijk eens laten zien dat ze ook van maatschappelijk nut kunnen zijn. De overheid wil dan waarschijnlijk best faciliteren. Enige innovatiesubsidies en een nieuw bedrijventerrein zijn altijd ter beschikking te stellen. Niet in Oss, dat klinkt niet. Maar goed te bereizen voor al die medewerkers is Nijmegen, dat een universiteit met academisch ziekenhuis heeft. En aanpalend onderzoek.

Participatiemaatschappijen die gezamenlijk aan de wieg staan van een Boston aan de Waal? Een betere pers kunnen ze niet krijgen.

Daan van Lent

    • Daan van Lent