Economie kort

Kabinet breidt de subsidie voor woningbezitters uit

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Huiseigenaren krijgen extra financiële steun, mede vanwege de prijsdaling van koopwoningen. Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) breidt de fiscale aftrekmogelijkheden voor hypotheekrente uit en verlaagt het btw-tarief op arbeid voor verbouwingen tijdelijk van 19 naar 6 procent. De Jager stelt in totaal circa 195 miljoen euro beschikbaar. Dat geld was voor de isolatie van woningen, maar daarvan hebben woningbezitters het afgelopen jaar onvoldoende gebruikgemaakt. Het kabinet durft de maatregel ondanks zijn demissionaire status te nemen omdat de Tweede Kamer er om vroeg. Een motie van de VVD en het CDA werd deze zomer gesteund door de fracties van de PvdA, de PVV, de ChristenUnie en de SGP. De Jager neemt de maatregelen in het kader van het Belastingplan 2011 maar maakt het toch al vóór Prinsjesdag bekend „gelet op de huidige situatie in de woningmarkt”.

Halal fastfood blijkt succes in Frankrijk

PARIJS. Een omstreden proef met Franse fastfoodrestaurants die halal vlees serveren, is een succes. De snackketen Quick gaat daarom het aantal restaurants waar uitsluitend halal wordt geserveerd, uitbreiden. De opening van de halal-snackbar ontlokte boze reacties van conservatieve politici. De Belgische keten Quick zette echter door met acht vestigingen in Frankrijk. Daar komen er nu veertien bij. Voor klanten die géén halal willen, is er een oplossing: het vlees wordt van elders aangevoerd en ter plekke opgewarmd. (ANP)