Corruptie bij grootste bank Afghanistan

De Afghaanse Centrale Bank heeft gisteren de controle overgenomen over de Kabul Bank, de grootste bank van Afghanistan, wegens aanwijzingen voor grootschalige corruptie.

De interventie wordt gezien als de eerste substantiële stap van president Karzai in de strijd tegen corruptie. Hij nam de maatregel op aandringen van generaal David Petraeus, de Amerikaanse commandant van de internationale troepenmacht. Dat meldde The Washington Post gisteren.

De Kabul Bank heeft een sleutelpositie in het Afghaanse financiële en economische stelsel. De overheid betaalt via de bank de salarissen van militairen, de politie en onderwijzers. Het is tevens de belangrijkste bank voor Afghaanse particulieren.

Directeur Sherkhan Farnood en vicedirecteur Khalilullah Frozi namen deze week gedwongen ontslag nadat Karzai had gedreigd hen te arresteren, schrijft de Amerikaanse krant. De leiding van de bank is nu in handen van een topbestuurder van de Centrale Bank, Masood Khan Musa Ghazi. Volgens The New York Times en de Post gaat hij onderzoek doen naar illegale leningen aan leden van het Afghaanse establishment, die kunnen oplopen tot honderden miljoenen dollars.

Farnood en Frozi hebben nauwe banden met Karzai. Volgens Amerikaanse onderzoekers heeft Farnood de leningen ongemerkt kunnen verstrekken – onder andere aan zichzelf – door zijn vriendschap met de president. Frozi was een adviseur van Karzai bij diens strijd om het presidentschap een jaar geleden. De bank stelde miljoenen beschikbaar voor de verkiezingscampagne. Karzais oudere broer Mahmoud bezit 7 procent van de aandelen van de bank. Een andere aandeelhouder is Haseen Fahim, broer van vicepresident (en krijgsheer) Qasim Fahim.

Volgens eerdere berichten in The Washington Post heeft Farnood minstens zestien villa’s van miljoenen dollars in Dubai met geld van de bank laten financieren en die op zijn eigen naam en die van zijn echtgenote laten registreren.

Sinds ruim een jaar dringt de internationale gemeenschap er bij Karzai op aan om hard op te treden tegen de corruptie, die het vertrouwen van de bevolking in de overheid schaadt. De president heeft tot nu toe juist stappen in de tegenovergestelde richting gezet. In juli gelastte hij nog de vrijlating van zijn vertrouweling Mohammed Zia Salehi, die was gearresteerd omdat hij om steekpenningen gevraagd had.