Conijn vast in Oeganda

De Nederlandse kunstenaar Joost Conijn, die met zijn zelfgebouwde vliegtuig over het Afrikaanse continent reist, is afgelopen week aangehouden in Oeganda op verdenking van het illegaal binnengaan van het land. Na een nacht in de cel is hij op borgtocht vrijgelaten.

„De autoriteiten hebben hun excuses aangeboden”, zegt hij. „Mijn papieren waren in orde, maar er is hier intern iets misgegaan in de communicatie.”

Conijn, die al 3,5 maanden onderweg is, schrijft verhalen over zijn vliegreis voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Vorige week kon hij geen bijdrage leveren, omdat hij was opgepakt in de Centraal Afrikaanse Republiek. Na bemiddeling van de Nederlandse consul mocht hij weer gaan. Deze week verschijnt er ook geen verhaal van hem, omdat hij midden vorige week werd aangehouden in Arua, een stad in het noordwesten van Oeganda. Hij was onderweg naar Entebbe, een stad die op een schiereiland in het Victoriameer ligt.

De onafhankelijke Oegandese krant Daily Monitor maakt vandaag op zijn website melding van de aanhouding. Uit het bericht blijkt dat de autoriteiten niet goed weten wat ze aan moeten met het lichtgewicht vliegtuig dat Conijn zelf heeft gebouwd van aluminium, hout en zeildoek. De politiecommandant van het district, Willis Mutabingwa, zegt: „In feite is dit geen vliegtuig. Het is gewoon iets wat hij zelf heeft gemaakt. Deze man riskeert zijn leven.”