Aanslag Hebron verhoogt druk op vredestop

Aan de vooravond van de eerste directe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit in bijna twee jaar, zijn vier Israëliërs doodgeschoten nabij de stad Hebron, op de Westelijke Jordaanoever.

Twee mannen en twee vrouwen, van wie één zwanger, werden gisteravond in hun auto doodgeschoten toen ze over een snelweg reden. De gewapende vleugel van de islamitische beweging Hamas, de Qassam-brigades, heeft de aanslag opgeëist. Volgens de Israëlische politie waren de slachtoffers vier Joodse kolonisten die in een nederzetting nabij Hebron woonden.

Hamas is fel tegen de Midden-Oostentop in Washington, die na maandenlange druk van de Verenigde Staten morgen van start gaat. Vandaag ontmoeten de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas elkaar al tijdens een diner. De aanslag heeft de druk op de gesprekken bij voorbaat opgevoerd. De dood van de vier Israëliërs kan de toch al lage verwachtingen voor de top alleen maar verder aantasten, zeggen Israëlische en Palestijnse analisten. Het brengt de Palestijnse Autoriteit van Abbas, een concurrent van Hamas, in grote verlegenheid. Abbas moet van Israël en de internationale gemeenschap de macht van Hamas op de Westelijke Jordaanoever breken.

Vannacht arresteerden troepen van Abbas circa 150 vermeende Hamas-aanhangers op de Westelijke Jordaanoever, in een kennelijke poging internationale kritiek te pareren. De Palestijnse premier Salam Fayyad heeft de aanslag veroordeeld. De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat het geweld de gesprekken niet zal beïnvloeden. De Qassam-brigades zeggen op hun website dat de schietpartij een vergelding is voor „de voortdurende agressie tegen het Palestijnse volk”.

De aanslag is de grootste in de regio tegen Israëliërs sinds 2008. Op de Westelijke Jordaanoever is het aantal schietpartijen en moorden de laatste jaren gedaald, al is de spanning tussen Palestijnen enerzijds en kolonisten en het Israëlische leger anderzijds groot. Juist in en rondom Hebron, waar een zeer radicale tak van de kolonistenbeweging invloedrijk is, komt geweld geregeld voor.

Het doel van de gesprekken tussen Netanyahu en Abbas is om binnen een jaar te komen tot een vredesregeling. Deze week praten ze onder meer over het naderende einde van de beperkte bouwstop die Netanyahu in nederzettingen heeft afgekondigd. Die stop, die niet geldt voor bezet Oost-Jeruzalem, loopt 26 september af. Abbas eist voortzetting van de stop, maar in de rechtse coalitie van Netanyahu is daar weinig animo voor.

Palestijnen: pagina 4