Woorden rabbijn belasten top Israël

Het nieuwe vredesoverleg met de Palestijnen dat donderdag in Washington begint, staat in Israël bij voorbaat onder druk. De geestelijk leider van de ultraorthodoxe Shas-partij sprak afgelopen weekend de wens uit dat het Palestijnse volk „van de aardbodem verdwijnt”. Dit weekend hebben bovendien ruim zestig Israëlische theatermakers protest aangetekend tegen een in november te openen theater op de Westelijke Jordaanoever, wat extra aandacht vestigt op de omstreden nederzettingenpolitiek die centraal zal staan in het vredesoverleg.

Volgens rabbijn Ovadia Yosef, de geestelijk leider van Shas, zijn de Palestijnen „slechte, bittere vijanden van Israël” en zouden zij getroffen moeten worden door „een plaag”. Yosef (89) deed zijn uitspraken tijdens een preek. De Shas-partij is een coalitiepartner in de regering van premier Benjamin Netanyahu.

Volgens de Palestijnse vredesonderhandelaar Saeb Erekat roept Yosef op tot „genocide” tegen de Palestijnen. Premier Netanyahu heeft zich van Yosefs preek gedistantieerd, zonder deze te veroordelen. De preek „vertegenwoordigt niet het standpunt van de premier of de regering”, aldus een verklaring.

Het eerste rechtstreekse Israëlische overleg met de Palestijnen in bijna twee jaar kan snel stuklopen op de nederzettingen, vrezen waarnemers. De Palestijnse president Abbas eist dat Israël een moratorium op nieuwe nederzettingen, dat 26 september afloopt, verlengt. Netanyahu voelt niets voor een verlenging. (Reuters, AP)