WK: 7-1 zege hockeysters

De Nederlandse hockeysters hebben in Argentinië hun eerste wedstrijd bij het wereldkampioenschap gewonnen van het zwakke India: 7-1. In het met slechts enkele honderden toeschouwers gevulde Estadio Mundialista in Rosario scoorde Maartje Paumen drie keer en Kim Lammers tweemaal.

Ook vier jaar geleden, toen Nederland onder leiding van Marc Lammers het WK won, was India de eerste tegenstander. Toen won Nederland moeizamer, met 3-2. Nu oogde het spel soms, zeker in de eerste helft, nog wat onrustig en onzorgvuldig. Het klasseverschil met India was echter zo groot dat de titelverdediger nog niet het beste hockey hoefde te tonen.

Na acht minuten opende Nederland de score. Aanvoerder Janneke Schopman bediende Marilyn Agliotti. De aanvaller zag de bal, ondanks een slechte balcontrole, over de doellijn verdwijnen: 1-0. Nederland had moeite in die fase door te drukken. India zocht een aantal keren de tegenaanval. Het was aan keeper Joyce Sombroek te danken dat de gelijkmaker even uitbleef. De negentienjarige doelvrouw van Laren hield Saba Anjum en Deepika Thakur met twee reddingen van scoren af.

Sombroek krijgt bij het WK verrassend de voorkeur boven Floortje Engels, die vorig jaar tijdens het door Nederland gewonnen EK in Amstelveen het doel verdedigde. Vorige maand tijdens de Champions Trophy maakte Sombroek haar debuut.

India kwam na ruim twintig minuten spelen alsnog langszij. Schopman raakte geblesseerd en bleef middenop het veld liggen. India speelde de overtalsituatie uit. De pas vijftienjarige Rani Rampal trof via de stick van Sombroek doel.

Nederland nam na een paar minuten weer afstand. Ellen Hoog scoorde van dichtbij. Lammers zorgde er even later voor dat de marge bij rust twee was: 3-1. In de tweede helft had India niets meer in te brengen. Paumen benutte twee strafcorners en een strafbal, Lammers nam ook nog een treffer voor haar rekening.

In groep A gaat Nederland nu op doelsaldo aan de leiding. Duitsland versloeg Nieuw-Zeeland met 2-0, Australië won met 2-1 van Japan. Morgen treft Nederland Nieuw-Zeeland (22.00 uur), dat eerder deze maand in de Champions Trophy met de mannenploeg voor een verrassing zorgde door Nederland te verslaan. (ANP)