Winst Eneco fors lager door splitsing

Stroom- en gasleverancier Eneco heeft de winst in het eerste half jaar bijna zien halveren vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft onder meer te maken met lagere tarieven voor gas en elektriciteit. Daarnaast nam het bedrijf een voorziening van 23 miljoen euro voor de splitsing in een productietak en een leveringstak. Deze splitsing is opgelegd door de regering.

Opvallend genoeg besloot het Gerechtshof in Den Haag op 22 juni dat de door de regering opgelegde splitsing in strijd is met het Europees recht, en niet door mag gaan. Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA), heeft cassatie aangekondigd tegen deze uitspraak. Concurrenten Essent en Nuon hadden zich eerder al opgesplitst, Delta en Eneco hadden het proces in gang gezet.

Omdat de splitsing voorlopig van de baan is, verwacht Eneco dat het in de laatste helft van dit jaar minder kosten maakt. Toch zal de winst, ook over het hele jaar gezien, lager uitkomen dan in 2009, zo heeft het concern laten weten.

Voor Eneco is het gunstig dat het voorlopig zijn stroom- en gasnetwerk mag behouden, omdat het nog weinig eigen productievermogen heeft. Daar wordt wel aan gewerkt. Het bouwt onder meer een gascentrale in de Europoort, samen met het Deense Dong. De investering in deze centrale bedroeg 57 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. Het is de grootste investering voor Eneco, dat de eerste zes maanden van 2010 in totaal bijna 300 miljoen euro investeerde, onder meer in duurzame energie.

Het Rotterdamse bedrijf wil dat in 2012 eenvijfde van alle geleverde stroom uit duurzame bronnen als wind, zon, biomassa en waterkracht komt. In 2020 moet dat 70 procent zijn, en in 2030 100 procent. Het heeft vorig jaar grote delen van het failliete bedrijf Econcern overgenomen. De integratie van die onderdelen „boekte goede voortgang”, aldus bestuursvoorzitter Jeroen de Haas.

De winst van Eneco over het eerste half jaar bedroeg 75 miljoen euro, tegen 136 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam uit op 2,5 miljard euro, vergeleken met 2,9 miljard.