Wetenschap kort

Britse bacterie is mogelijk van nut bij ruimtereis naar Mars

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Toekomstige ruimtevaarders naar Mars krijgen misschien gezelschap van een kolonie bacteriën. Die zouden voor de ruimtevaarders zuurstof kunnen produceren, nuttige mineralen uit bodemgesteentes kunnen ‘delven’ en afval kunnen omzetten in biobrandstof. Deze maand stellen Britse microbiologen in het vakblad Planetary and Space Science alvast een kandidaat voor: een cyanobacterie uit de kliffen in het Britse graafschap Devon. Die hield het tijdens een proef al 533 dagen uit op de buitenkant van het Internationale ruimtestation ISS – zo’n 300 km boven het aardoppervlak. De bacteriën, die fotosynthese toepassen, waren op aarde al wat gewend: de rotsige kliffen bevatten weinig voedingsstoffen, en de bacteriën werden blootgesteld aan felle zon en opspattend zout water. De bacteriën beschermen zich daar onder meer tegen met een dikke celwand en door klompen te vormen, waarvan het hart beschermd is.

Weer weinig visdiefjes in het IJsselmeer

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De grootste kolonie visdiefjes van Europa, in het IJsselmeer, heeft dit jaar weer weinig jongen grootgebracht. De jongen kregen te weinig en te kleine spieringen (visjes) te eten. Hoewel ook dit voorjaar spieringvisserij verboden was, overleefden er volgens ecologisch onderzoeksbureau Waardenburg slechts 500 à 1.000 jonge visdiefjes. Om de populatie in stand te houden moeten zo’n 6.000 jongen per jaar uitvliegen.

GOCE-satelliet zit in de problemen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Europese GOCEsatelliet zit in de nesten. In maart had de satelliet, die het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart brengt, al moeten overschakelen op de reserveboordcomputers wegens een probleem in een chip. Nu is ook in die reservecomputer een probleem. Vanaf aarde wordt gepoogd de hoofdcomputer weer aan de praat te krijgen.