VS verscherpen sancties tegen Noord-Korea

De Amerikaanse regering heeft gisteren de sancties tegen Noord-Korea verscherpt.

In de Verenigde Staten worden de tegoeden bevroren van Noord-Koreaanse bedrijven en individuen die verdacht worden van financiële betrokkenheid bij het nucleaire programma van het land.

President Barack Obama kondigde de maatregelen aan op het moment dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il zijn informele, vijfdaagse bezoek aan China beëindigde.

Kim en de Chinese president Hu Jintao spraken zich tijdens een ontmoeting uit voor snelle hervatting van het internationale overleg over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland.

De VS en Zuid-Korea vinden dat Noord-Korea eerst excuses moet aanbieden voor de ramp met het Zuid-Koreaans marineschip, de Cheonan in maart, voordat sprake kan zijn van hernieuwd zeslandenoverleg over ontmanteling van de nucleaire faciliteiten van Noord-Korea. Naast de twee Korea’s nemen daaraan China, Japan, Rusland en de VS deel.

Het incident met de Cheonan heeft de afgelopen tijd in de regio geleid tot oplopende spanningen en verhoogde activiteit van de marines van de VS en Zuid-Korea en Chinese diplomatieke en maritieme reacties daarop.

Zuid-Korea is opgetogen over de nieuwe sancties van de VS tegen Noord-Korea. President Lee Myung-bak toonde zich ook positief over Kims bezoek aan China waar volgens hem de Noord-Koreaanse leider met eigen ogen de economische ontwikkelingen heeft kunnen zien. „Ik zie ook de positieve rol van China”, zei Lee.

Volgens analisten is China een geschikt rolmodel voor het stalinistische Noord-Korea dat al jaren een economische crisis doormaakt.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis heeft Pyongyang 8,4 miljoen dollar aan hulp aangeboden voor de door overstromingen getroffen regio’s in het noorden van het land, het eerste humanitaire gebaar na de ramp met de Cheonan. De nieuwe sancties van de VS hebben betrekking op tegoeden van vier Noord-Koreanen en acht bedrijven die ervan worden verdacht het nucleaire programma van het land te financieren. De Chinese media, die gisteren pas over het bezoek van Kim berichtten, hulden zich in stilzwijgen over de jongste zoon en mogelijke opvolger van Kim. Volgens bronnen begeleidde Kim Jong-un zijn vader naar China, diens tweede reis naar het buurland dit jaar. (Reuters, AP, BBC)