Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage over bouwondernemer Joost Gerritsen en zijn strijd tegen Gelderse gemeente Montferland. Als het gemeentebestuur Gerritsen tijdens een bouwklus onverwachts wil laten opdraaien voor extra kosten tekent hij protest aan. Dit is het begin van een lange tegenwerking die uiteindelijk wordt gecompenseerd met een schadevergoeding. Een compensatie die groter is dan de gemeenteraad mag weten. De oppositie in de gemeenteraad eist opheldering. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Verslag over de opgesloten Chileense mijnwerkers en de plannen om ze te bevrijden; een reportage over het groeiende aantal werkloze piloten; en aandacht voor het nieuwe boek van de politicoloog Meindert Fennema, Geert Wilders, Tovenaarsleerling. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma.

Knevel & Van den Brink. Gasten onder meer Jan Keizer en Annie Schilder van de Volendamse popgroep BZN die er in 2007, na ruim veertig jaar, mee ophield. Ned.1, 22.50-23.45u.

MaDiWoDoVrijdagshow. Latenightshow met Paul de Leeuw, afwisselend bijgestaan door Erben Wennemars en Filemon Wesselink. Onderdeel van de TV Lab-week. Ned.3, 22.00-22.50u.

Nachtzoen. Annemiek Schrijver praat met cabaretier, prestentator en programmamaker Narsingh Balwantsingh over de nacht en de achterliggende dag. Ned.2, 0.10-0.20u.

informatief

Profiel: Anton Geesink. Hij was een groot sporter en werd daarna bestuurder. De Utrechtse volksjongen moest opboksen tegen de sportbonzen. Met onder meer de judosuccessen van Geesink in de jaren zestig en zijn aanvaringen met het establishment als judoka en bestuurder (hij wilde gekleurde judopakken), zijn functioneren als IOC-bestuurder, de botsingen met NOC*NSF-bestuurder Blankert, het typetje Geesink van Erik van Muiswinkel en de legendarische judofinale in Japan in 1964. Ned.2, 21.20-22.00u.

Koppen XL: Het verhaal van Bandit. Vijf jaar geleden raasde orkaan Katrina over New Orleans: 1.800 mensen kwamen om en honderdduizenden werden dakloos. Maar wat gebeurde er met de huisdieren van New Orleans? Bandit is een van de vele honden die vijf jaar geleden noodgedwongen werden achtergelaten. Minstens 150.000 dieren zijn verdronken, een onbekend aantal heeft de ramp overleefd. Ze werden gered door vrijwilligers en verspreid over opvangcentra van over heel Amerika. Veel dieren werden geadopteerd, maar tegelijkertijd gingen hun baasjes op zoek naar de huisdieren, iemand als Malvin bijvoorbeeld. De orkaan verwoestte alles wat hij had en toen hij uiteindelijk naar zijn huis kon, bleek ook zijn trouwe hond Bandit te zijn verdwenen. Al snel kwam Malvin erachter dat Bandit een nieuw baasje had, die hem niet meer wilde teruggeven. Eén, 21.25-22.00u.

De tiende van Tijl. Wat is de relatie tussen Robbie Williams en Frédéric Chopin? Hoe ontstresst Frans Liszt de file? En hoe kun je Satie inzetten om de vrouw van je dromen te versieren? Presentator Tijl Beckand maakt duidelijk dat oud, maar vooral jong in allerlei dagelijkse situaties z’n voordeel kan doen met net dat beetje meer kennis van klassieke muziek. Ned.3, 23.25-0.00u.

documentaire

Der 11. September – Die wahre Geschichte. Tweede en laatste deel van een documentaire over de achtergronden van de aanslag op de Twin Towers: Der Tag des Terrors. In het middelpunt van deze film staat de geschiedenis van John O’Neill. Deze chef van de antiterreurafdeling van de FBI waarschuwde ruim voor 11 september dat er in New York een aanslag beraamd werd, maar hij werd genegeerd en zwartgemaakt. Met gereconstrueerde scènes, ooggetuigenberichten en archiefbeelden. ZDF, 20.15-21.00u.

Age of Terror. Eerste aflevering van een vierdelige serie over het ontstaan van het hedendaags terrorisme. De aflevering Terror International gaat over de kaping van de Air France vlucht van 27 juni 1976 van Tel Aviv naar Parijs. Het toestel werd gekaapt door twee Palestijnen en twee Duitse marxisten. Op het vliegveld van Entebbe (Oeganda) kreeg de actie de steun van het Oegandese leger. De terroristen eisten dat Palestijnse gevangenen werden vrijgelaten en dreigden met executies. Een Israëlisch commandoteam bevrijdde honderd gijzelaars, de gijzelnemers werden gedood, samen met een aantal Oegandese militairen. De kaping en de bevrijdingsactie waren grensverleggend: de terreur was voortaan geïnternationaliseerd. De reactie van Israël stelde een norm: niet toegeven aan de dreigementen en de daders tonen dat ze niet ongestraft hun gang konden gaan. Canvas, 22.10-23.05u.

soap

Dorpse meiden. Realityprogramma waarin een vriendinnengroep uit de Brabantse stad Deurne wordt gevolgd. Serie is winnaar van de zogenoemde Kijkerspitch in het kader van de TV Lab-week. Ned.3, 20.25-21.00u.

komedie

Married, single, other. Eerste aflevering van een zesdelige Britse comedyserie waarin drie stellen worstelen met de vraag wat het tegenwoordig betekent om een stel te zijn. Met onder anderen Shaun Dooley, Lucy Davis en Dean Lennox Kelly. Eén, 20.40-21.25u.