Teheran gispt eigen media om Carla Bruni

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy geen prostituee is, en vraagt ‘nationale media’ de toon wat te matigen.

Buitenlandwoordvoerder Ramin Mehmanparast reageerde vandaag op uitlatingen van de belangrijkste staatskrant Kayhan die Carla Bruni, de vrouw van Sarkozy, had vergeleken met een prostituee. Onder de kop ‘Zelfs Franse prostituees bemoeien zich nu met mensenrechtenonzin’ bekritiseerde de krant Bruni en Franse actrice Isabelle Adjani voor hun pogingen om de steniging van een Iraanse vrouw te voorkomen.

De krant benadrukte Bruni’s ‘slechte reputatie’ . „Bruni is een zangeres en een decadente actrice die het gelukt is om het huwelijk van Sarkozy kapot te maken en zo met de Franse president te trouwen”, schreef Kayhan.

Iran steunt het beledigen van vertegenwoordigers van andere landen niet, net zomin als het gebruik van onfatsoenlijke taal, zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken vandaag. Hij riep de Iraanse media op om kritiek te leveren, maar geen beledigingen te uiten.