Slowakije: schietpartij niet racistisch

Slowaakse autoriteiten en media gaan er vooralsnog van uit dat racisme geen hoofdmotief was in de grote schietpartij gisteren in hoofdstad Bratislava, hoewel zes van de in totaal zeven slachtoffers Roma (zigeuners) waren. Het bloedbad zou eerder het gevolg zijn geweest van een uit de hand gelopen burenruzie.

Daniel Lipsic, de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken, verklaarde gisteren dat het politieonderzoek nog geen duidelijkheid heeft verschaft over het motief van de schutter. Maar op de vraag of de man, die na zijn daad zelfmoord pleegde, uit racisme heeft gehandeld antwoordde hij: „Ik betwijfel het.”

De integratie van Roma ligt politiek gevoelig, niet alleen in Slowakije. Volgens Amnesty International legt de Europese Unie de discriminatie van zigeuners geen strobreed in de weg. Frankrijk ging recentelijk over tot de uitzetting van bijna duizend Bulgaarse en Roemeense Roma. In Tsjechië en Slowakije worden Roma-nederzettingen steeds vaker afgeschermd met hoge muren.

Slowaakse media meldden aanvankelijk dat de schutter een tiener was. Later bleek het om een 48-jarige oud-soldaat te gaan, die in een arme buitenwijk van Bratislava naast een Roma-gezin woonde. Volgens dagblad SME stond het gezin in de wijk te boek als asociaal. Het zou geregeld tot diep in de nacht voor overlast hebben gezorgd. Volgens sommige analisten komen spanningen tussen Roma en niet-Roma vooral voort uit cultuurverschillen.

Volgens een familielid van een van de slachtoffers speelde racisme wel een rol. De schutter „bejegende gekleurde mensen altijd zeer vijandig en haatte ons”, zegt zij op de website van SME. „Hij had het altijd op ons voorzien.”

De schutter, die door buurtbewoners wordt beschreven als een contactgestoorde eenling, stormde in de loop van de ochtend de eenkamerflat van zijn buren binnen en schoot vijf familieleden, onder wie vier vrouwen, dood. Een zesde familielid werd bij de ingang van de flat vermoord. Eenmaal buiten begon hij lukraak op voorbijgangers te schieten.

Het zevende slachtoffer was een 52-jarige vrouw (niet-Roma) die op het balkon van haar flat stond. Tijdens de schietpartij buiten vielen vijftien gewonden, inclusief drie kinderen.