Schiphol: 2 man vast om terreur

De Koninklijke Marechaussee heeft gisterochtend op Schiphol twee mannen gearresteerd na informatie uit de VS dat de twee mogelijk betrokken waren bij het voorbereiden van aanslagen.

Ahmed Mohammed N. (48) en Hezam al M. (37), volgens Amerikaanse media mannen van Jemenitische komaf, zaten aan boord van een toestel van United Airlines dat van Chicago naar Amsterdam vloog.

Kort nadat het toestel gisterochtend rond negen uur was aangekomen, zagen passagiers hoe geüniformeerde marechaussees de cabine binnen kwamen en twee mannen in de boeien sloegen. Volgens een ooggetuige verliep de aanhouding rustig.

De twee verdachten zitten nog vast en worden gehoord. De raadsman van één van hen, Klaas-Arjen Krikke, heeft persbureau ANP gemeld dat zijn cliënt wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Een woordvoerder van het OM wilde vanmorgen slechts kwijt dat de twee mannen zijn aangehouden „na informatie uit de VS over mogelijke betrokkenheid bij aanslagen”. Het OM verwacht dat het verhoor van de twee nog tot morgen zal duren; later op de middag zou zij een persconferentie geven.

Volgens Amerikaanse media was Ahmed Mohammed N. zondagmiddag al opgevallen.

Vervolg Schiphol: pagina 3

Experts speculeren op ‘nepaanslag’

Toen checkte hij in op het vliegveld van Birmingham Alabama, vanwege zijn abnormaal dikke kleding. Bij controle werden in zijn bagage vreemde voorwerpen aangetroffen, zoals een mobiele telefoon die was vastgetaped op een fles Pepto Bismol – een middel tegen maagklachten – drie mobiele telefoons die met tape aan elkaar waren vastgemaakt, verschillende horloges, en enkele messen. Omdat de spullen niet verboden waren, mocht N. de bagage inchecken op een vlucht die hem via Chicago naar Washington, en vandaar naar Dubai, met eindbestemming Jemen, zou voeren.

Tijdens de tussenlanding in Chicago boekte N. ineens een andere vlucht, en stapte samen met Hezam al M. op het vliegtuig van United naar Amsterdam. Toen de autoriteiten zagen dat de bagage van N. onderweg was naar Washington, sloegen ze alarm.

Veiligheidsexperts in de Amerikaanse media suggereren dat er sprake kan zijn geweest van een dry run, een nepaanslag om de veiligheidsmaatregelen te testen.