Poetin: betogers wachten stokslagen

Oppositieactivisten in Rusland kunnen nieuwe klappen verwachten als ze doorgaan met het houden van ongeautoriseerde demonstraties. Dat heeft de Russische premier Poetin in rauwe bewoordingen laten weten in een interview gisteren in de krant Kommersant. Daarbij leek hij te verwijzen naar een betoging die vanavond in het centrum van Moskou wordt gehouden.

Op iedere 31ste van de maand demonstreren daar, op het Triomfplein, oppositieactivisten voor eerbiediging van artikel 31 van de Grondwet, dat vrijheid van bijeenkomst garandeert. En iedere keer wordt hun protest door de politie uiteengeslagen en worden tientallen activisten gearresteerd, omdat ze geen toestemming hebben om daar te demonstreren.

In Kommersant, waarin hij ook meldt in 2012 best weer president te willen worden, verdedigt Poetin dit optreden. „Als het verboden is, krijg je een mep op je kop met een grote stok. Is het verboden en ben je toch gekomen? Dan krijg je waarom je hebt gevraagd.”

Poetin laat zich in het interview in grove kazernetaal uit over de eisen van de oppositie, die van de staatstelevisie wordt geweerd en vrijwel nergens haar grieven kan uiten. Maar nadat hij vervolgens zegt niet te zullen wijken voor het „onwettige gedrag” van de activisten die hem blijven kritiseren „als ze hun zin niet krijgen”, biedt hij troost. „Weet je wat zo goed is aan de hedendaagse wereld? Je kunt iets zeggen om de hoek bij een openbaar toilet en de hele wereld kan meeluisteren, omdat er televisiecamera’s bij staan.”

Vanavond wordt als vanouds op het Triomfplein betoogd, al is het plein afgezet, zogenaamd wegens de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Maar daarvan bleek premier Poetin niet op de hoogte, zoals hij ook niet zei te weten dat er op iedere 31ste wordt gedemonstreerd.