op nrcnext.nl

Strenger bij schone handen

Mensen die hun lichaam schoner wassen, zijn geneigd andere mensen harder te beoordelen. Dat staat in het Journal of Experimental Social Psychology. Het is een onderzoek in een lange reeks studies waaruit blijkt dat ons lijf veel te maken heeft met ons denken. Veel symbolisch, metaforisch taalgebruik is geënt op heel concrete, lichamelijke waarnemingen. Wie het warmer heeft, vindt anderen vriendelijker, lang en kort in lengte heeft te maken met de ervaring van tijd, en hoog (van ‘hoogachtend’) is verbonden met macht.

Inktvis verstopt z’n armen

Inktvissen overtreffen zichzelf voortdurend. We hebben al de inktvis-die-zich-vermomt-als-rots, de inktvis-met-rubik’s-cube, de inktvis-die-’s nachts-kreeftjes-steelt, de inktvis die er met camera’s vandoor gaat, de inktvis-met-kokosnoten-als-huisje en de inktvis die zich door nauwe buizen wurmt. En nu is er de inktvis die zich vermomt als vis.