Oostenrijk weer in de ban van Kampusch

Oostenrijk is opnieuw in de ban van Natascha Kampusch, het meisje dat ruim acht jaar in een kelder werd vastgehouden voordat ze wist te ontsnappen. Volgende week verschijnt haar autobiografie, die ze schreef met twee co-auteurs. Net als kort na haar ontsnapping rijzen er vragen over het politieoptreden, zowel kort na haar ontvoering in 1998 als na haar spectaculaire ontsnapping in 2006.

Hoe kon het dat het politieonderzoek helemaal niets heeft opgeleverd? Waarom was er niet meer argwaan na de ondervraging van de dader Wolfgang Priklopil? De man had geen alibi voor het moment van de ontvoering, hij bezat een witte bestelbus die in de buurt van de ontvoering is gesignaleerd. Bovendien kwam onlangs aan het licht dat een buurman die bij de politie werkte Priklopil een eenling noemde met een opvallende belangstelling voor jonge meisjes. In Oostenrijkse media verschijnen inmiddels berichten over hoe de politie na 2006 heeft geprobeerd het eigen falen te verbergen.

Kampusch beschrijft in een tv-documentaire ook waarom zij denkt dat er meerdere mensen bij de ontvoering betrokken waren. Priklopil zou eerst met haar naar een plek gereden zijn waar hij kennelijk op iemand wachtte. Toen er niemand kwam opdagen, nam hij Kampusch mee naar zijn kelder. Die was volgens haar niet ingericht om er iemand langere tijd op te sluiten.

Een recensie van ‘De diefstal van mijn jeugd’ 10 september in Boeken