Nederland kort

‘Trauma bij verslaafde sneller op te sporen met vragenlijst’

AMSTERDAM. Met behulp van een korte vragenlijst kan snel worden vastgesteld of iemand met een ernstig verslavingsprobleem lijdt aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat blijkt uit onderzoek waarvan de organisatie voor verslavingszorg Jellinek de resultaten gisteren heeft bekendgemaakt. PTTS wordt in de verslavingszorg vaak niet herkend, terwijl een op de vijf patiënten eraan lijdt, bijvoorbeeld als gevolg van kindermishandeling, fysiek geweld of verkrachting. Deze groep heeft vaak zware verslavingsproblemen, die moeilijk te behandelen zijn. Er zijn aanwijzingen dat een gelijktijdige aanpak van zowel de verslaving als de posttraumatische stress-stoornis de kans op een succesvolle behandeling vergroot. Daarom is de enquête waarmee PTTS snel en betrekkelijk eenvoudig kan worden opgespoord volgens Jellinek een waardevol instrument. Een hulpverlener die tevens verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de vragenlijst in de praktijk onderzocht. Dat gebeurde bij een groep van 142 reguliere cliënten van Jellinek. (ANP)

Radbout Universiteit noemt Geert Wilders

Door een onze redacteuren

Rotterdam. De PVV laat de universitaire wereld niet onberoerd. Bas Kortmann, rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen, wees gisteren ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar op de toegenomen onrust en onzekerheid in Nederland. „Er is een politiek leider opgestaan die deze gevoelens [van ontheemding] kanaliseert in een sterke anti-islam campagne.” Volgens Kortmann is de taak van de universiteit in Nederland om een broedplaats te zijn voor de „nieuwe elite die we nodig hebben. Die nieuwe elite moet ook uit de allochtone gemeenschap komen”. De Nijmeegse universiteit heeft samen met de Technische Universiteit Delft gisteren als eerste het academisch jaar geopend. De meeste universiteiten wachten traditiegetrouw op de eerste maandag van september, volgende week.

Orkaan Earl raast de Antillen voorbij

PHILIPSBURG. De orkaan Earl, die gisteren langs de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba trok, heeft weinig schade aangericht. Het langstrekken van de orkaan zorgde op de eilanden voor harde wind maar nauwelijks regen. Wel zijn veel bomen en reclameborden omgewaaid. Op het hoogtepunt bevond Earl zich op een afstand van 40 kilometer van de kust van Sint Maarten, waar enkele daken van kleine huizen en winkels waaiden. Sint Maarten had zich voorbereid op het ergste. De overheid had zondag een avondklok ingesteld. Gisteren waren alle scholen en winkels gesloten. Earl nam gisteren in kracht toe tot klasse 3 met windsnelheden tussen 177 en 208 kilometer per uur. (ANP)

Stations Flevolijn ’s nachts afgesloten

Almere. De NS begint morgen met een proef waarbij de toegangspoortjes op de stations tussen Weesp en Lelystad ’s nachts op slot gaan. Een half uur voordat de eerste trein vertrekt, gaan de stations weer open, aldus een woordvoerder van NS vanmorgen. De stations Almere Centrum en Almere Parkwijk worden de eerste stations waar de elektronische toegangspoortjes ’s nachts dichtgaan. Op 16 september volgen de andere stations op de Flevolijn. De poortjes worden met camera’s in de gaten gehouden. (ANP)

Bouw afvaloven in Harlingen verder

Harlingen. Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft gisteren het werk aan een stoomleiding van een omstreden afvaloven bij Harlingen hervat. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. De gemeente Harlingen heeft de bouwvergunning op 17 augustus herroepen. Omrin wil aan de rand van de Waddenzee een reststoffenenergiecentrale. De stoomleiding is een onderdeel van het gebouw. De plannen leidden tot protesten van omwonenden en tot rechtszaken. Na een zaak besloot de gemeente de vergunning voor de leiding en nog twee gebouwtjes in te trekken. (ANP)